Thu. May 19, 2022
ћирилица /латиница

Саопштење Борачке организације Пале

Извор: ФИЛТЕР

У сриједу 09. марта биће одржана Посебна сједница Скупштине РС на којој ће бити разматрано стање у области борачко-инвалидске заштите. Тим поводом Борачка организација Пале упућује саопштење за јавност које преносимо у цјелости.

“Борачка организација општине Пале, у сагласности са представницима Општинског одбора Удружење грађана “Ветерани Одбрамбено-отаџбинског рата”, Организације старјешина ВРС, Удружења Бели вукови и Удружења ветерана војне полиције СРК, поздравља одржавање посебне сједнице. Не мислимо да је добро да се посебна сједница одржава по захтјеву политичких партија, а не по захтјеву бораца. За ово можемо кривити највише нејединство организација и удружења бораца и припадника борачких категорија.

Представници наведених удружења у Палама позивају све организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата да се ујединимо око најважнијег циља, побољшавање материјалног статуса бораца и припадника борачких категорија. За ово ћемо се изборити ако уведемо ред у нашим организацијама, и ријешимо се вишедеценијских професионалних предсједника који се боре искључиво за властите интересе.

Овим путем позивамо посланике у Скупштини Републике Српске да се не препуцавају преко бораца, већ да се баве суштинским питањима, као што су:

– Повећање износа средстава за права бораца и припадника борачких категорија која су предвиђена у Буџету РС кроз измјене Закона о правима бораца, РВИ и ППБ и увођење мјесечног борачког додатка по мјесецу учешћа у рату;

– Давање на располагање спискова демобилисаних бораца и припадника борачких категорија по свакој од општина, са обавезом ревизије за сваког појединца;

– Увођење надзора над утрошком буџетских средстава на републичком и општинском нивоу у свим удружењима и организацијама од јавног значаја;

– Надзор над изборним процесом у организацијама и удружењима од јавног значаја, у циљу заустављања вишедеценијских манипулација професионалних “бораца”.

Истовремено предлажемо:

– Да Скупштина Републике Српске у свој програм рада

уврсти тачку дневног реда која се односи на стање у борачкој заштити барем једном годишње;

 -Да сви посланици у Скупштини РС, сви министри у Влади РС, као и сви посланици, министри и функционери на државном нивоу, начелници и градоначелници једанпут годишње издвоје износ од 10% мјесечне плате за помоћ социјално угроженим борцима и припадницима борачких категорија. Тиме ће практично доказати да цијене кључни допринос бораца у стварању Републике Српске.”

Filter 2019