Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

Русија поново дозволила увоз крушака из БиХ

Извор: Независне

Федерална служба за ветеринарску и фитосанитарну контролу Руске Федерације “Роселкознадзор” отказала је претходно наметнута ограничења и од 5. марта 2022. године наставила увоз производа у Русију из пет земаља, не узимајући у обзир ограничења производних предузећа, објавиле су агенције.

Према Роселкознадзору, дозвољено је увоз сјемена из Молдавије и Србије, јабука из Азербејџана, крушака из Босне и Херцеговине, орашастих плодова из Кине, као и кромпира из Бангладеша.

Агенција је ову одлуку донијела на основу резултата анализе информација о мјерама подузетим за спречавање кршења фитосанитарних захтјева Руске Федерације и држава чланица ЕАЕУ-а, које су пружиле Националне организације за карантену и заштиту биља горе наведених земаља.

“Што се тиче укидања наведене забране, упознати смо са истом. Укидању је допринијело и писмо министра Пашалића Представништву Републике Српске у Руској Федерацији и њиховим активностима након тога према фитосанитарној инспекцији Руске Федерације. С обзиром да у Републици Српској имамо значајну производњу крушке, укидање наведене забране је свакако значајно за наше произвођаче”, казали су из Министарства пољопривреде, шумарства, водопривреде РС за Акта.ба.

Подсјетимо, крајем 2020. године фитосанитарна инспекција Руске Федерације вратила је три пошиљке крушака у Републику Српску, гдје је у пратећој документацији наведено да је у истим утврђено присуство карантински штетног организма Монилиниа фруцтицола (Винтер) Хани.

Након што је спроведен детаљан преглед и анализа спорних пошиљки у присуству стручњака из ове области, као и представника свих укључених институција, те узорковање за лабораторијску анализу.

На основу урађених анализа, није потврђено присуство узрочника обољења. Након тога, извоз је неометано настављен.

Filter 2019