Thu. May 19, 2022
ћирилица /латиница

Републичко тужилаштво: Додик изнио неистине и неаргументоване оптужбе

Извор: Глас Српске

Српски члан Предсједништва БиХ изнио је неистине и показао непознавање основних појмова и процедура у поступању овлашћених службених лица и тужилаца у откривању и гоњењу учинилаца кривичних дјела, саопштило је Републичко јавно тужилаштво поводом Додикових изјава ма конференцији за новинаре о истрази убиства начелника криминалистичке полиције у Приједору Раденка Башића.

– Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине у својој изјави позива се на информације које је наводно добио из Министарства унутрашњих послова Републике Српске,  па се самим тим поставља  питање ко је такве информације пласирао и са којим циљем, али истовремно намеће и закључак да је управо пласирање оваквих информација учињено с намјером да се истрага скрене у погрешном правцу, прикрију пропусти одређених полицијских службеника, учињени приликом провођења мјера безбједности  начелника Раденка Башића,  а за учињене пропусте окриве  тужилаштва – стоји у саопштењу.

Наводи се да по први пут од оснивања тужилаштава, Окружно јавно тужилаштво у Приједору, Републичко јавно тужилаштво Републике Српске и Тужилаштво Босне и Херцеговине синхронизовано раде на откривању и доказивању организованог криминала, а управо дјеловање организованих криминалних група имало је за посљедицу лишавање живота начелника Раденка Башића.

–  Не постоји ниједан захтјев Министарства унутрашњих послова Републике Српске који није озбиљно размотрен и којем није удовољено. Министарство унутрашњих послова Републике Српске  поступа по наредбама и ради под надзором и у координацији ова три тужилаштва. Ниједна радња припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске није предузета, нити је договорен правац дјеловања, а да о томе  нису упозната сва три тужилаштва, а све у циљу откривања и проналажења учиниоца овог кривичног дјела- наводи се у саопштењу.

Наводи које је изнио члан Предсједништва Босне и Херцеговине, сматрају у Републичком тужилаштву, усмјерени су на омаловажавање рада тужилаштава, па чак и на таргетирање појединих тужилаца од стране појединих државних структура, са циљем стављања под контролу тужилаштава и одређених дјелова Министарства унутрашњих послова Републике Српске који нису под политичким утицајем.

– Информације на које се позива члан Предсједништва Босне и Херцеговине, а које нису тачне, очигледно долазе из структура Министарства унутрашњих послова Републике Српске које не учествују у истрази и прикупљању доказа, већ исте пласирају с намјером прикривања властитих пропуста и незаконитих комуникација и радњи са припадницима организованих криминалних група, покушавајући на тај начин  криминализовати тужиоце и часне полицијске службенике који интензивно раде на откривању и гоњењу учиниоца овог тешког кривичног дјела које је потресло цјелокупну јавност БиХ и региона- кажу у Републичком тужилаштву.

Наглашавају да ће тужилаштва остати досљедна искључиво Уставу и  законима,  независна  од политике и извршне власти и неће пасти под утицај било којих криминалних или политичких структура које желе да тужиластва ставе у службу заштите појединих политичких или криминалних лица.

Filter 2019