Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

Regionalni savjet za obrazovanje formiran u Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu danas je formiran Regionalni savjet za obrazovanje čiji je cilj usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada.
Na konstitutivnom sastanku za predsjednika Reginalnog savjeta za obrazovanje izabrana je Ljiljana Lizdek, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Istočno Sarajevo, a za potpredsjednike Krsto Ivanović iz Foče i Branka Kovačević iz Istočnog Sarajeva.

Regionalni savjet za obrazovanje formiran je na inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Sastanku su, osim predstavnika šest opština grada Istočno Sarajevo, prisustvovali i predstavnici opština Rudo, Foča, Han Pijesak, Kalinovik, Rogatica i Čajniče, direktori srednjih škola sa ovog područja, kao i predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Gradske razvojne agencije Istočnog Sarajeva i Razvojne agencije opštine Rudo.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je novinarima da je cilj formiranja Regionalnog savjeta za obrazovanje usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada, a naročit uticaj očekuje se u domenu podrške kreiranju i sprovođenju upisne politike u srednjim stručnim školama.

“Zadatak Savjeta je da mapira i definiše deficitarna zanimanja, da putem ankete kod poslodavaca utvrdi koja zanimanja su im potrebna”, rekao je Koroman i pojasnio da je evidentno da na tržištu rada treba napraviti spregu između onoga što treba poslodavcima i obrazovnih profila srednjih škola.

Koroman je podsjetio da je u Republici Srpskoj ovaj postupak pokrenut 2019. godine i već ima 106 deficitarnih zanimanja za kojima poslodavci imaju potrebu.

On je rekao da je 2019. godine, kada je počeo proces, bilo oko 80 poslodavaca koji su učestvovali u obuci i praktičnoj nastavi za učenike srednjih škola, a prošle godine je bilo oko 1.000 poslodavaca i 3.600 učenika kao dio te prakse u srednjim školama.

“To je jedan od puteva za dualno obrazovanje”, naglasio je Koroman i dodao da se to sada primjenjuje na srednje obrazovanje, a u budućnosti će i na visoko obrazovanje.

Koroman je naglasio da će na sljedećoj sjednici biti usvojen poslovnik o radu.

Kovačevićeva, koja je i direktor Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije, istakla je da su srednje škole partneri sa privrednim subjektima, Zavodom za zapošljavanje i Privrednom komorom.

Ona smatra da je pozitivan korak osnivanje Regionalnog savjeta za obrazovanje, a cilj je promocija upisne politike i uspostavljanje bolje saradnje srednjih škola, Zavoda za zapošljavanje, privrednih subjekata i poslodavaca.

Kovačevićeva je istakla da je prošle godine škola uvela novo zanimanje carinski tehničar, a u drugim školama veliko interesovanje je i za novo zanimanje tehničar informacionih tehnologija, jer učenici po završetku školovanja mogu naći posao i uspješno nastaviti obrazovanje.

“Na taj način utičemo i na poslovnu politiku u srednjim školama da bi što više učenika koji izlaze iz škola imali odmah zaposlenje”, rekla je Kovačevićeva.

Filter 2019