Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Регионални савјет за образовање формиран у Источном Сарајеву

Извор: Срна

У Источном Сарајеву данас је формиран Регионални савјет за образовање чији је циљ усклађивање образовања са тржиштем рада.
На конститутивном састанку за предсједника Региналног савјета за образовање изабрана је Љиљана Лиздек, вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Источно Сарајево, а за потпредсједнике Kрсто Ивановић из Фоче и Бранка Kовачевић из Источног Сарајева.

Регионални савјет за образовање формиран је на иницијативу Министарства просвјете и културе Републике Српске и Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Састанку су, осим представника шест општина града Источно Сарајево, присуствовали и представници општина Рудо, Фоча, Хан Пијесак, Kалиновик, Рогатица и Чајниче, директори средњих школа са овог подручја, као и представници Завода за запошљавање Републике Српске, Градске развојне агенције Источног Сарајева и Развојне агенције општине Рудо.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Kороман рекао је новинарима да је циљ формирања Регионалног савјета за образовање усклађивање образовања са тржиштем рада, а нарочит утицај очекује се у домену подршке креирању и спровођењу уписне политике у средњим стручним школама.

“Задатак Савјета је да мапира и дефинише дефицитарна занимања, да путем анкете код послодаваца утврди која занимања су им потребна”, рекао је Kороман и појаснио да је евидентно да на тржишту рада треба направити спрегу између онога што треба послодавцима и образовних профила средњих школа.

Kороман је подсјетио да је у Републици Српској овај поступак покренут 2019. године и већ има 106 дефицитарних занимања за којима послодавци имају потребу.

Он је рекао да је 2019. године, када је почео процес, било око 80 послодаваца који су учествовали у обуци и практичној настави за ученике средњих школа, а прошле године је било око 1.000 послодаваца и 3.600 ученика као дио те праксе у средњим школама.

“То је један од путева за дуално образовање”, нагласио је Kороман и додао да се то сада примјењује на средње образовање, а у будућности ће и на високо образовање.

Kороман је нагласио да ће на сљедећој сједници бити усвојен пословник о раду.

Kовачевићева, која је и директор Средњошколског центра “Источна Илиџа” и предсједник Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије, истакла је да су средње школе партнери са привредним субјектима, Заводом за запошљавање и Привредном комором.

Она сматра да је позитиван корак оснивање Регионалног савјета за образовање, а циљ је промоција уписне политике и успостављање боље сарадње средњих школа, Завода за запошљавање, привредних субјеката и послодаваца.

Kовачевићева је истакла да је прошле године школа увела ново занимање царински техничар, а у другим школама велико интересовање је и за ново занимање техничар информационих технологија, јер ученици по завршетку школовања могу наћи посао и успјешно наставити образовање.

“На тај начин утичемо и на пословну политику у средњим школама да би што више ученика који излазе из школа имали одмах запослење”, рекла је Kовачевићева.

Filter 2019