Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Пшенице и брашна у Српској има довољно али цијене расту, слиједи поскупљење хљеба

Извор: Срна

Пшенице и брашна у Републици Српској има довољно, не треба правити залихе, јер то доводи до несташице и раста цијена, изјавио је Срни предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић.

Тривић је истакао да је свакодневно у контакту са домаћим привредницима и да за сада нису пријавили проблеме, али је нагласио да расте цијена материјала.

– Робе има, само је питање колика ће цијена бити – рекао је Тривић одговарајући на питање како се украјинска криза одразила на привреду у Српској.

Према његовим ријечима, проблеме праве грађани који купују огромне количине брашна, па млинари не могу да задовоље потребе колико раде, јер људи купују “ненормално”.

– Свако прављење залиха ствара несташицу на тржишту и доводи до раста цијена – истакао је Тривић.

Он је напоменуо да је тона пшенице на почекту прошле године коштала 140 евра, да је прије 15 дана тај износ био 240 евра, а сада је 350 евра.

– Слиједи поскупљење хљеба у наредних петанестак дана за двадесетак фенинга – истакао је Тривић.

Према информацијама Уније удружења послодаваца, Тривић је навео да се може рачунати на Србију, као и да је Мађарска урадила корисну ствар за регион јер је спасила да велике количине пшенице оду у друге крајеве свијета.

– Пшенице има довољно, не треба бринути – истакао је Тривић.

Он је навео да је евидентно да у Европи има проблема, да се инфлација помијешала са кризом, па су сви збуњени, почела се избјегавати продаја сировина, што зауставља производњу.

Према његовим ријечима, прекидају се ланци добаве, па нека преузећа могу доћи у проблем.

Криза се, каже, прво може одразити на добављаче у аутомобилској индустрији, јер се набављало из Русије и Украјине, али да, према информацијама којима располаже, за сада наруџбе иду редовно.

Он је додао да се криза може да утиче и на металску индустрију, да не продају материјал јер не знају цијену.

Filter 2019