Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Пројектанти оптужују “Путеве Српске” за намјештање послова

Извор: capital.ba

Пројектантске куће из Републике Српске оптужују „Путеве Републике Српске“ да посао око пројектовања и рехабилитације више путних праваца планирају повјерити својим инжењерима, чиме крше законе, а њих остављају без посла.

Они у допису, који су упутили предсједнику и премијеру Републике Српске, ресорним министарствима, Народној скупштини и надлежној Агенцији, наводе како су “Путеви” приликом расписивања више тендера намјерно деградирали вриједност послова, процијенивши их знатно јефтинијим него што они стварно јесу.

То су затим, тврде они, у “Путевима” искористили да пониште тендере, јер ниједна понуда није задовољавајућа.

 “Kроз дугогодишње искуство на овим пословима, добро вам је била позната њихова тржишна вриједност. Стога је потпуно нерално очекивати да добијете повољније цијене од наведених”, наводи се у допису пројектантских кућа.

Према њиховој оцјени, уколико би “Путеви” ангажовали своје запослене, то би било у супротности са свим законима јер, како тврде, они немају овлашћење нити лиценцу за те послове, а успут би били и у сукобу интереса.

“Предузећа која су потписници дописа и која су задњих година радили на овим пословима упошљавају 500 инжењера и консултаната који директно и егзистенционално овисе о пословима овог типа. Штета која се на овај начин наноси струци је и по питању опстанка предузећа и одласка инжењера у иностранство. “Путеви” би са јавним средствима требали да буду генератор квалитетних послова за грађевинску струку и по питању консултантскх услуга, а никако да буду они који уништавају предузећа и деградирају струку”, поручују пројектанти из осам предузећа.

То су фирме “Урбис Центар”, “HKP Consulting”,  “Routing”, “Институт за грађевинарство ИГ”, “Геопут”, “INK Constructor”, “ЦПK” из Бањалуке те “Радис” из Источног Сарајева.


Они инсистирају да се још једном размори цјелокупна ситуација, узму у обзир тржишне цијене за услуге, те да се затим распишу нове јавне набавке.

Иначе, према писању портала “Журнал” чак 15 тендера вриједних 730.080 KМ за израду главних пројеката рехабилитације праваца кроз РС је поништено, јер су пројектанти доставили дупло или чак троструко скупље понуде.

Директор “Путева” Давор Kострешевић није одговарао на позиве Капитала, а до објаве текста није им стигао одговор на питања послата на званичну адресу предузећа.

Ипак, убрзо након објаве овог текста стигао је одговор из “Путева РС” у којем наводе да “ниједна јавна набавка израде пројеката коју помињете није покренута и не може бити док се планска акта ЈП ”Путеви Републике Српске” не усвоје и одобре од стране Владе Републике Српске за 2022.годину”.

“Јавно предузеће ”Путеви Републике Српске” не жели да коментарише полуинформације које су се на ову тему појавиле у претходним данима, јер и сам допис пројектантских предузећа, о којем говорите, почиње са: ”Имајући у виду да смо сазнали да имате намјеру…” што наводи на закључак да је ријеч о паушалним изјавама без потпуних и правих информација. Овом приликом желимо нагласити да сви запослени у ЈП ”Путеви Републике Српске” имају све неопходне квалификације за све дјелатности које обавља Јавно предузеће”, навели су и напоменули да радови рехабилитације не подлијежу издавању грађевинске дозволе.

Filter 2019