Thu. May 19, 2022
ћирилица /latinica

Profesor Ković će tužiti BiH: Otkud nekom pravo da mi zabrani ulazak u moju zemlju

Izvor: Tanjug

Profesor Miloš Ković, kome je nedavno zabranjen ulazak u BiH, jer navodno predstavlja prijetnju po bezbjednost ove države, izjavio je danas da je njegov advokat već utvrdio da je ovom zabranom prekršeno više zakonskih propisa.

On je najavio pravnu borbu i uvjeren je, ističe, da će pobijediti.

Granična policija BiH zabranila je 12. marta ulazak u ovu zemlju profesoru Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Njemu je ulazak u BiH zabranjen po odluči Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Profesor Ković se juče putem video linka obratio studentima širom Republike Srpske.

Danas je za Jutarnji program RTRS rekao da je očigledno da je dobrodošao u Republiku Srpsku i upitao otkud pravo nekom u Federaciji BiH da mu zabrani ulazak u zemlju njegovih predaka.

“Očigledno sam dobrodošao u 49 odsto zemlje i otkud nekom pravo da mi zabrani ulazak u moju zemlju, jer je ovo zemlja mojih predaka. Ko im daje pravo da sprečavaju slobodu govora i mišljenja”, upitao je Ković.

Naveo je da iza ove zabrane stoji namjera gušenja slobode govora i misli.

“Očigledno da je neko u Sarajevu zaključio da je vreme da urade ono na šta su se dugo spremali, ali nisu računali na to da ne mogu da zaustave slobodu i kretanje ideja, misli i knjiga”, rekao je.

Nekima, dodao je, očito smeta srpsko shvatanje slobode, oslobođenja i ujedinjenja.

“Za Srbe je sloboda nezavisnost, pravo da sami donosimo svoje odluke. Srbi ne trpe tutore i zato smo u stalnom sukobu sa okupatorima. Ne ponašaju se svi narodi tako. Neki su slobodu pronašli u podaništvu… U našem susedstvu konkretno, neki su slobodu našli u služenju okupatorima”, naveo je profesor Ković.

Poručio da je dužnost svakog istoričara da slijedi istinu i govori slobodno.

“Na nama je da budemo slobodni, da se držimo zaveta predaka i brinemo kakvi ćemo biti u očima naše dece”, kazao je Ković.

Dodik: OBA je privatizovana, stornirati naloge o zabranama

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) privatizovana i da će tražiti od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije da uputi pismo u kojem će navesti da se storniraju nalozi o zabrani ulaska u BiH profesorima, advokatima i drugima koji su, kako kaže, na spisku direktora te agencije Osmana Mehmedagića.

“Muslimani četiri godine ne žele da promijene srpski kadar u OBA, nego drže kadar PDP-a i Mladena Ivanića koje je on doveo. Oni su sve prepustili Osmanu Mehmedagiću Osmici da on radi u uslovima kada mu je sporna diploma, kada se protiv njega sprovode postupci i kada je privodio predsjednika Suda BiH da ga instruiše kakve će odluke donositi i koje će sudsko vijeće dovesti”, rekao je Dodik.

Osvrćući se na najnovije zabrane ulaska pojedinim značajnim istoričarima, advokatima i drugim ljudima iz Srbije u BiH, Dodik je rekao novinarima da je riječ o privatizaciji funkcija i da je jasno zbog čega se to čini, prenosi RTRS.

On je istakao da to ide protiv i tog čovjeka i takve prakse.

“Mehmedagić sada samostalno odlučuje o tome jer nama kažu da je samostalno. Sada će se pokrenuti to pitanje kroz institucije. Ako se to radi, onda to mora biti odluka BiH. BiH nije Osmica, nego su BiH i Srbi i Hrvati i muslimani. Ako nema toga, onda to nije odluka”, naglasio je Dodik.

On je najavio da će razgovarati sa Tegeltijom kao predsjedavajućim Savjeta ministara koji ima određene nadležnosti.

“One nisu definitivne i isključujuće, ali ako svi pokušavaju da rade tako kako rade, onda bi možda najbolje bilo da kao predsjedavajući Savjeta ministara napiše pismo u kome će navesti da se storniraju svi ti nalozi i da je ljudima slobodan ulazak u BiH”, naglasio je Dodik.

On je dodao da će neki, kako je rekao, uglavnom Bošnjaci poštovati Mehmedagića, a Srbi Tegeltiju.

“Kada se neko najavi da dolazi iz Srbije mi ćemo pokušati da to bude kroz smjenu kada rade Srbi i tako ćemo to rješavati. Ali ako je to intencija, odlično su uspjeli. Mi to nismo htjeli. Ako hoće imaće igru”, poručio je Dodik.

Advokatu Goranu Petronijeviću 25. marta na prelazu Karakaj nije dozvoljen ulazak u BiH, jer, kako je navedeno u rješenju, “predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.

Prethodno je sa prelaza Rača vraćen bivši komandant Žandarmerije Srbije, general Bratislav Dikić “zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima”.

Granična policija BiH je 12. marta zabranila ulazak u BiH profesoru istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Filter 2019