Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Професор Ковић ће тужити БиХ: Откуд неком право да ми забрани улазак у моју земљу

Извор: Танјуг

Професор Милош Ковић, коме је недавно забрањен улазак у БиХ, јер наводно представља пријетњу по безбједност ове државе, изјавио је данас да је његов адвокат већ утврдио да је овом забраном прекршено више законских прописа.

Он је најавио правну борбу и увјерен је, истиче, да ће побиједити.

Гранична полиција БиХ забранила је 12. марта улазак у ову земљу професору Ковићу уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

Њему је улазак у БиХ забрањен по одлучи Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Професор Ковић се јуче путем видео линка обратио студентима широм Републике Српске.

Данас је за Јутарњи програм РТРС рекао да је очигледно да је добродошао у Републику Српску и упитао откуд право неком у Федерацији БиХ да му забрани улазак у земљу његових предака.

“Очигледно сам добродошао у 49 одсто земље и откуд неком право да ми забрани улазак у моју земљу, јер је ово земља мојих предака. Ко им даје право да спречавају слободу говора и мишљења”, упитао је Ковић.

Навео је да иза ове забране стоји намјера гушења слободе говора и мисли.

“Очигледно да је неко у Сарајеву закључио да је време да ураде оно на шта су се дуго спремали, али нису рачунали на то да не могу да зауставе слободу и кретање идеја, мисли и књига”, рекао је.

Некима, додао је, очито смета српско схватање слободе, ослобођења и уједињења.

“За Србе је слобода независност, право да сами доносимо своје одлуке. Срби не трпе туторе и зато смо у сталном сукобу са окупаторима. Не понашају се сви народи тако. Неки су слободу пронашли у подаништву… У нашем суседству конкретно, неки су слободу нашли у служењу окупаторима”, навео је професор Ковић.

Поручио да је дужност сваког историчара да слиједи истину и говори слободно.

“На нама је да будемо слободни, да се држимо завета предака и бринемо какви ћемо бити у очима наше деце”, казао је Ковић.

Додик: ОБА је приватизована, сторнирати налоге о забранама

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ (ОБА) приватизована и да ће тражити од предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије да упути писмо у којем ће навести да се сторнирају налози о забрани уласка у БиХ професорима, адвокатима и другима који су, како каже, на списку директора те агенције Османа Мехмедагића.

“Муслимани четири године не желе да промијене српски кадар у ОБА, него држе кадар ПДП-а и Младена Иванића које је он довео. Они су све препустили Осману Мехмедагићу Осмици да он ради у условима када му је спорна диплома, када се против њега спроводе поступци и када је приводио предсједника Суда БиХ да га инструише какве ће одлуке доносити и које ће судско вијеће довести”, рекао је Додик.

Осврћући се на најновије забране уласка појединим значајним историчарима, адвокатима и другим људима из Србије у БиХ, Додик је рекао новинарима да је ријеч о приватизацији функција и да је јасно због чега се то чини, преноси РТРС.

Он је истакао да то иде против и тог човјека и такве праксе.

“Мехмедагић сада самостално одлучује о томе јер нама кажу да је самостално. Сада ће се покренути то питање кроз институције. Ако се то ради, онда то мора бити одлука БиХ. БиХ није Осмица, него су БиХ и Срби и Хрвати и муслимани. Ако нема тога, онда то није одлука”, нагласио је Додик.

Он је најавио да ће разговарати са Тегелтијом као предсједавајућим Савјета министара који има одређене надлежности.

“Оне нису дефинитивне и искључујуће, али ако сви покушавају да раде тако како раде, онда би можда најбоље било да као предсједавајући Савјета министара напише писмо у коме ће навести да се сторнирају сви ти налози и да је људима слободан улазак у БиХ”, нагласио је Додик.

Он је додао да ће неки, како је рекао, углавном Бошњаци поштовати Мехмедагића, а Срби Тегелтију.

“Када се неко најави да долази из Србије ми ћемо покушати да то буде кроз смјену када раде Срби и тако ћемо то рјешавати. Али ако је то интенција, одлично су успјели. Ми то нисмо хтјели. Ако хоће имаће игру”, поручио је Додик.

Адвокату Горану Петронијевићу 25. марта на прелазу Каракај није дозвољен улазак у БиХ, јер, како је наведено у рјешењу, “представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ”.

Претходно је са прелаза Рача враћен бивши командант Жандармерије Србије, генерал Братислав Дикић “због евиденције у регистру о странцима, који попуњава и води Служба за послове са странцима”.

Гранична полиција БиХ је 12. марта забранила улазак у БиХ професору историје на Филозофском факултету Универзитета у Београду Милошу Ковићу, уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

Filter 2019