Thu. May 19, 2022
ћирилица /латиница

Приједлог за увођење диференциране стопе ПДВ-а добио једногласну подршку у Дому народа

Извор: Срна

Дом народа Представничког дома Парлментарне скупштине БиХ једногласно је усвојио Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност у првом читању, који се уводи диференцирана стопа од пет одсто на основне животне намирнице, а 22 одсто на луксузну робу.

Делегат Клуба спрског народа Душанка Мајкић у расправи је указала да је у датим околностима предложени законски акт најбоље могуће рјешење, те позвала све да током амандманске фазе буду активни да закон буде што бољи.

– Хитна процедура подрзумијева ставове Представничког дома и апсолутно непоштовање Дома народа. То није уреду – рекла је Мајкићева истичући да се убудуће мора водити рачуна да постоји још један равноправан дом.

Делегат Лидија Брадара је навела да сваки закон мора дати одговор какви ће бити економски, социјални и привредни ефекат, али да није добила ниједан одговор.

Она је нагласила да заштита грађана БиХ мора бити у фокусу, те да парцијално предлагање мјера томе неће бити никакав допринос.

Брадара је истакла да се социјална политика у БиХ налази се у Републици Српској, на нивоу ентитета, а у ФБиХ је подијељена између кантона и Федерације, те указала да је кључни проблем да Управа за индиректно опорезивање није у могућности провести диференцирану стопу аутоматски, јер им треба одређено вријеме да се мјера проведе.

Делегат Клуба хрватског народа Марина Пендеш рекла је да истинска помоћ грађанима БиХ, који су у незавидној ситуацији, не мора значити да ће то бити учињено измјеном или диференцираном стопом ПДВ-а, већ се то може урадити кроз одлуке влада ентитета, кантона, општина и Брчко дистрикта.

– Не може се десити да није усвојен фисклани оквир на нивоу БиХ, а ентитети усвојили или су у фази усвајања буџета. Све то дјелује негативно на фискалну стабилност БиХ – рекла је Пендеш.

Делегат Младен Босић је током расправе рекао да је од прошле сједнице дошло до помака и да му се чини да ће ХДЗ овај пут преузети одговорност уколико овај закон не прође.

Босић је навео да не постоји политичка воља да се било шта уради за грађане, као и да је из медија прочитао да је УИО дала мишљење, али да он није добио званично, те упитао зашто делегати нису добили тај документ?

Делегат Клуба бошњачког народа Денис Бећировић рекао је да би му било драже да је Савјет министара раније изашао са оваквим или сличним приједлогом.

Помоћник директора УИО Мухарем Машиновић указао је обраћајући се делегатима да ће сваки закон Управа проводити јер је извршни орган али постоји проблем са постојећим приједлогом закона зато што је веома тешко проводив, а приједлогом, како је рекао, није ријешено ни питање залиха.

Он је навео да је проблем кратак рок који не могу испоштовати нити Управа нити порезници, јер не могу прилагодити софтвере и евиденције на вријеме.

Приједлогом закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност се уводи се диференцирана стопа ПДВ-а од пет одсто за основне прехрамбене намирнице – брашно, хљеб, млијеко, млијечне производе, храну за бебе, уље, со, шећер, сточну храну, сјеменски и садни материјал, а 22 одсто за луксусзну робу укључујући алкохолна пића, цигарете, аутомобиле, парфеме, накит, оружје.

Filter 2019