Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

Представљамо “Жељкину магичну кухињу” (ВИДЕО)

Извор: ФИЛТЕР

Ученици Средње школе „28.јуни“ из Источног Сарајева покренули су серијал емисија које промовишу гастро и туристичку понуду одређене регије или земље. Прву епизоду посветили су Црној Гори, а припремају се за представљање јужне Србије.

Ученике и професоре који припремају серијал посјетила је екипа ЕЛТА ТВ.

Љубав према припреми хране и учењу о туристичким потенцијалима искористили су за креирање серијала који емитују на јутјубу. Прва емисија посвећена је Црној Гори.

„Било је фантастично учествовати. Научили смо нешто ново што нисмо знали о црногорској кухињи. Посебно нека јела за која нисмо чули као нпр. бумбар. То се прави од кукурузног брашна и изнутрица, филује се у цријевце и сијече на шните“, прича Владан Бенић.

„Искрено, било ми је задовољство радити са професорима и својим колегама. А планиирам да наставим, можда отворим ресторан са сестром и наставим стопама свога оца“, додаје Марија Ленард.

„За овај пројекат смо се спремали доста дуго. Истраживали смо са професорима и било је јако занимљиво. Надам се да ће тако бити и сљедећи пут“, каже Жељана Глоговац.

Серијал “Жељкина магична кухиња” ученици су назвали по својој професорици Жељки Видић која им предаје куварство и практичну наставу. Много јој то, каже, значи јер показује да је на правом путу, те да им успјешно преноси своја знања и вјештине.

„На почетку су то били ученици завршног разреда кулинарских и угоститељских техничара, укључили смо и треће разреде. Они осим праксе у школи обављају праксу и у угоститељским објектима и јако добро се сналазе. Поједини раде и веикендом за дневнице и стичу огромну праксу за будућност“, рекла је проф. Жељка Видић.

За кување су задужени кулинарски техничари а за припрему дијела емисије који представља туристичке потенцијале регије или земље туристички техничари.

Бранка Младић, професор економске групе предмета и практичне наставе у СШ „28.јуни“ појашњава да су ученици имали задатак да истраже географско подручје, културно-историјске знаменитости и гастрономију Улциња, Бара и Скадарског језера.

“Морали су да напишу, припреме, сниме и пронађу слајдове који прате тај задатак. Веома сам срећна јер није било ниједног ученика који није нешто припремио. Kасније смо то ставили у једну цјелину и онда су ученици који се школују за техничаре информационих технологија то спојили у једну причу“, наводи проф. Бранка Младић.

Kроз серијал емисија ученици који похађају смјерове за кулинарског, угоститељског, туристичког и техничара информационих технологија могу показати све што су до сада научили, али и открити неке нове вјештине. Управо то је и замисао пројекта у чије трајање вјерује и управа школе.

„Заиста су позитивни утисци свих који су погледали ту прву емсију. Надам се, биваћемо све бољи и бољи. Позиваћемо вас једном мјесечно јер смо тако планирали снимати емсије а сљедећа је о Врању“, рекао је Борис Брајовић, директор СШ „28.јуни“.

Kулинарски и угоститељски техничари однедавно раде у реновираном простору, потпуно опремљеном кабинету. Практичну наставу дијелом изводе у ресторанима и хотелима. У школи кажу да је потреба на тржишту рада за овим кадром велика, а с обзиром на то да је туризам најважнија привредна грана у Источном Сарајеву прилике за посао и напредовање у овој струци свакако ће бити.

Filter 2019