Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

Поједини маркети у Српској ограничили куповину уља

Извор: РТРС

Србија је привремено забранила извоз сунцокретовог уља, које БиХ највише увози.

Ово ће сигурно повећати цијену уља, која већ расте због украјинско-руског сукоба. У појединим маркетима код нас већ су ограничили количину, која се може купити.

Маркети у Српској добро су снабдјевени основним животним намирницама, па и уљем за којим је ових дана знатно повећања потражња. У појединим продавницама цијене сунцокретовог уља скоро пет КМ.

Управо је обавијест у појединим маркетима да уље могу да купе у количини довољној да задовољи седмичне потребе просјечног домаћинства – збунила грађане.

– Разлог томе јесте чињеница да су у питању артикли на којима ми немамо неку посебну зараду, а неријетко смо у ситуацији коју користе препродавци који узимају јако велике количине и те исте производе продају по много већим цијенама. На овај начин желимо избјећи ситуацију да купци потребе свог домаћинства подмирују у нашим маркетима остану без ове врсте артикала и свакако имамо основ да спријечимо потенцијално нежељене ситуације – рекла је Александра Марковић, потпаролка трговачког ланца Тропик.

Тржишни инспектори на терену контролишу количину робе у складиштима, али и цијене. Кажу да законски није могуће ограничити количину куповине неког артикла. Продавци количину робе могу ограничити само на основу одлуке Владе Републике Српске.

– Свако може да купи онолико колико жели, нема ту никаквих ограничења, нигдје у закону то не стоји – рекао је Радивоје Гаврић, инспектор.

Сузана Гашић, министарка трговине и туризма Републике Српске, рекла је да Влада Српске за сада није посезала за том могућношћу, односно било којом одлуком та врста ограничења није прописана, нити је било потребе за тим.

Из Удружења за заштиту потрошача апелују на свијест грађана, да не купују превелике количине робе, а на трговце да реалније формирају цијене производа.

Русија и Украјина су највећи произвођачи и извозници уља. Због сукоба ове двије земље дошло је до прекида извоза и поремећаја на тржишту.

Цијена увезеног јестивог уља у БиХ од почетка године износила је 2,76 КМ и значајно је виша у односу на прошлогодишњу.

– Подаци који иду годину уназад говоре да је цијена по литри увезеног уља била јефтинија, а ако идемо још уназад онда видимо да је цијена јестивог уља била још значајно јефтинија – рекао је Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Вијест да је Србија привремено забранила извоз уља не би требало да брине, јер је најављено да га имају довољно и за наше тржиште.

Filter 2019