Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

Почео 21. “Инфотех-Јахорина”

Извор: Срна

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић отворио је данас на Јахорини 21. међународни научно-стручни скуп “Инфотех-Јахорина 2022”, који Влада Српске и ресорно министарство годинама подржавају.

Рајчевић је рекао да је част и задовољство бити у ово доба године на Јахорини и отворити Међународни научни скуп, а “Инфотех” је традиција у научноистраживачкој заједници Републике Српске која траје 21 годину.

“Посебно ми је задовољство што смо имали прилику да констатујемо данас да је на овогодишњем Инфотеху-Јахорина објављено 158 радова који су, не само локалног и регионалног карактера, него и међународног. То даје једну посебну тежину Инфотеху као међународном скупу прве категорије како је карактерисало Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво”, изјавио је Рајчевић новинарима.

Рајчевић каже да ће ресорно министарство учинити све да “Инфотех-Јахорина” буде и даље референтна научна конференција која ће сваке године окупљати најцјењеније стручњаке из области информационо комуникационих технологија и гдје ће имати прилике говорити о актуелним будућим изазовима који се постављају пред човјечанство и покушати дати научни одговор на све те изазове.

Министар Рајчевић се захвалио Организационом одбору научног скупа који из године у годину показују да “Инфотех–Јахорина” заслужује онај епитет и оно мјесто у научноистраживачкој заједници коју данас имамо.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао да је на научни скуп пријављено више од 180 радова, а 158 је добило позитивне рецензије.

Он додаје да ће научни скуп који се до петка, 18. марта, одржава у хотелу “Бистрица” на Јахорини, ићи у комбинованом режиму, тако да је данас и сутра резервисано за усмене сесије.

Поповић каже да је петак, 18. март, резервисан за онлајн сесије гдје је пријављено 38 радова, и то пристиглих из Kанаде, САД, као и европских земаља, потом Индије, Русије, Алжира и Египта тако да је научни скуп прерастао границе Европе на шта су на Факултету веома поносни.

Према његовим ријечима, ове године пристигло је и осам студентских радова, не само са Електротехничког факултета у Источном Сарајево него и радови и са других електротехничких факултета из окружења.

Поповић наводи да ће се на сљедећем симпозијум који буде организован на Јахорини највише причати на енглеском језику с обзиром да ће доћи велики број аутора из иностранства.

Продекан за наставу на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву Срђан Лале каже да се научни скуп базира на примјени информационо-комуникационих технологија које су данас веома заступљене у свим сферама живота.

Лале додаје да учествује на панелу под називом “Дигитализација привреде” гдје ће покушати из угла академског универзитетског особља да представи изазове и проблеме са којима се факултети прије свега електротехнички сусрећу.

Продекан за науку и предузетништво на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву Младен Бањанин истиче да су посебно поносни на научни скуп који је постао традиционалан, а задње четири године радови који се објаве на симпозијуму имају могућност да буду објављени и у дигиталној библиотеци свјетске базе научних радова.

Бањанин наводи да се научни скуп “Инфотех-Јахорина” односи на примјену информационо-комуникационих технологија у областима електротехнике и сматрају да без развоја науке и технике нема развоја ни друштвене заједнице.

“Свјесни смо да је информатичка индустрија једна од најбрже растућих индустрија у свијету и то је сигурно перспектива за Републику Српску да буде један покретач једног убрзаног индустријског развоја”, поручио је Бањанин.

Симпозијум окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном у области система управљања, комуникационих, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.

Главне тематске области Симпозијума су: Рачунарски системи и софтвер, Kомуникациони системи и технологије, Енергетски системи, Производни системи, Системи управљања, Електронски системи.

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и техничким коспонзорством Института инжењера електротехнике и електронике.

Први симпозијум “Инфотех-Јахорина” одржан је на Јахорини 2001. године, када је шест компанија представило своје производне и развојне програме из области телекомуникација, енергетске електронике, електроенергетике, аутоматизације и управљања процесима. Тада су представљена 53 рада.

“Инфотех-Јахорина” привлачи знатан број учесника углавном са западног Балкана, одржава добар квалитет и број пријављених и презентованих радова.

Симпозијум данас представља један од водећих скупова у региону посвећених области информационих и комуникационих технологија и њиховој примјени у различитим областима.

Filter 2019