Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Посланици у сриједу о смањењу стопе ПДВ-а и злоупотреби појма геноцид

Извор: Срна

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду су приједлози закона српских посланика о забрани злоупотребе појма геноцид и смањењу пореза на додату вриједност /ПДВ/ на основне животне намирнице заказана је за сриједу, 9. март.

Захтјев за разматрање приједлога закона о забрани злоупотребе појма геноцид у парламентарну процедуру по хитном поступку упутили су посланик СНСД-а Сњежана Новаковић – Бурсаћ и посланик Српског клуба Јаков Галић, образлажући да овај законски приједлог подразумијева утврђивање кривичног дјела и санкција због злоупотребе појма геноцид.

Захтјев за разматрање приједлога закона о допуни Закона о ПДВ, по хитном поступку, упутили су посланици СНСД-а Сњежана Новаковић – Бурсаћ, Небојша Радмановић, Обрен Петровић, Сања Вулић, Драган Богданић и Љубица Миљановић.

Они наводе да је, ради побољшања економског положаја социјално угрожених категорија становништва, посебно у условима глобалне инфлације и поремећаја на тржишту, потребно увести нижу стопу ПДВ-а и тако утицати на смањење цијена основних прехрамбених производа и лијекова.

Дневним редом предвиђено је да посланици, по хитном поступку, разматрају и приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, којим се тражи укидање наплате акцизе на гориво, што би смањило малопродајну цијену литра горива за 35 фенинга.

У првом читању посланици би требало да разматрају и приједлог закона о допуни Kривичног закона БиХ.

Посланик Дамир Арнаут је у парламентарну процедуру упутио иницијативу којом од Министарства цивилних послова у Савјету министара тражи да у року од 14 дана од дана усвајања иницијативе успостави поступак и почне процес издавања јединствених ковид-сертификата са “кју ар” кодом, са циљем њиховог кориштења ван БиХ.

Пред посланицима ће се наћи и извјештај о заштити личних података у БиХ за 2020. годину, извјештај о стању радијационе и нуклеарне безбједности за 2020. годину.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова, објављено је на званичној страници Парламентарне скупштине БиХ.

Filter 2019