Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Пожари уништавају шуме у Херцеговини


Извор: АТВ

Херцеговина остаје без шуме и ниског растиња, а умјесто земљишта појављују се стијене. Све је то због пожара. Само у прошлој години на подручју Требиња, Билеће, Љубиња и Берковића изгорјело је 12. 000 хектара. Милионе марака прогутала је ватра, али то је ништа у односу на еколошку катастрофу коју пожар остави иза себе.

“Штете које су директне од пожара су у принципу најмање. Прошле године наша процјена је била да смо имали директне штете око 1,5 милиона марака на дрвној маси прије свега. Међутим, колико је оштећено земљиште, колико је изгорио органски слој у земљишту то ће се тек видјети кроз неколике године”, каже Драго Петковић из Центра за газдовање кршом Требиње.

Прогнозе за ову годину су неизвјесне, сви се спремају као да ће бити најгора, а Бога моле да пожари заобиђу Херцеговину овај пут. Kише нема, суше су већ кренуле, па се и биљеже мањи пожари.

“Ватрогасци Ластве су спремни и апелујемо на грађане да без икаквог надзора не пале своја имања и слично”, каже Милош Вучуревић, командир ватрогасне јединице „Ластва“ код Требиња.

Kао и сваке претходне године и ове ватрогасци моле и апелују, и полиција апелује и упозорава. Закон о заштити од пожара као једну од мјера забрањује паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештења ватрогасаца.

“Исти закон прописује и новчане казне од 100 до 1.000KМ за она физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузме све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре”, каже Јелена Биберџић, портпарол ПУ Требиње.

Позвати ватрогасце, ватру не остављати без надзора, и прије него што се напусти парцела провјерити да ли је ватра угашена. То су правила поручује полиција, али правила се мало ко придржава. Пожаре, док не узму маха, нико не схвата озбиљно. Довољно се провозати од Требиња до Билеће погледати око себе и схватити у шта се Херцеговина претвара, и то баш због оних који не мисле о будућности у овом крају.

Filter 2019