Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Пашалић: Нема проблема у снабдјевености тржишта брашном

Извор: Срна

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да је најбитније да брашна има у продаји, а у млиновима се уопште не задржава и колико се самеље одмах се пошаље на тржиште.

– Када је речено да тренутно у млиновима у Републици Српској има 300 тона брашна, то није никаква необична ситуација, јер млинови не чувају и не складиште брашно, већ складиште пшеницу – рекао је Пашалић.

Он је у изјави Срни појаснио да млинови пшеницу коју самељу у току дана, даље упућују на тржиште – у маркете, складишта, малопродају.

– Не треба да брине било кога информација да имамо 300 тона брашна у нашим млиновима, јер је у ствари битно колико у млиновима има пшенице која се може претворити у брашно, а не колико има брашна – истакао је Пашалић.

Он је навео да Министарство свакодневно узима податке из млинова, те да је, према јутрошњим, Српска имала око 25.000 тона пшенице и око 300 тона брашна, које се мљело и чекало на испоруку.

– По ко зна који пут понављам да нема проблема у снабдјевености тржишта брашном! То што у самим млиновима нема великих количина брашна не значи да постоји несташица, јер се брашно врло кратко задржава у млиновима и дистрибуише на тржиште – нагласио је Пашалић.

Он је рекао да се пшеница самеље, претвори у брашно и исти дан испоручује тржишту.

Filter 2019