Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

Патријарх о Kонстрактином стиху “Шта ћемо сад?”

Извор: Недељник

Патријарх српски Порфирије осврнуо се на стих “И шта ћемо сад?” из побједничке пјесме која ће Србију представљати на Евровизији и објаснио како је он разумио њено значење.

Патријарх је, коментаришући стих из пјесме коју изводи Kонстракта, рекао да Црква – која није ни старомодна ни модерна већ савремена – “даје могућност свакоме ко трага за смислом свога постојања у историји и вечности” за “одговоре на најдубља суштинска питања”.

“Ових дана у једној песми чуо се стих: Шта ћемо сад? Ја сам и читаву песму и тај стих разумео на следећи начин: покушавамо да будемо савршени споља – славни, лепи, моћни, богати и тако даље, а онда дође један мали квар у нашем животу. Дођемо у граничну ситуацију, како то кажу мудри људи данас, и онда схватимо да од свега тога споља нема никакве помоћи”, навео је патријарх у беседи поводом Недеље Православља у храму Светог Саве на Врачару.

“Шта ћемо сад? И на то питање: Шта ћемо сад? одговара Христос. Црква је зато не само савремена, него вечна, јер одговара на вечна питања и даје могућност свакоме ко трага за смислом свога постојања у историји и вечности. Дарује ту вечност”, навео је патријарх, наводи у саопштењу Информативне службе СПЦ.

Filter 2019