Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Отворена изложба посвећена Дари Секулић

Извор: Срна

У организацији Матичне библиотеке Источно Сарајево данас је свечано отворена изложба под називом “Сретна скитница”, посвећена истакнутој пјесникињи Дари Секулић.

Аутор изложбе библиотекар Ивана Kуљанин изјавила је новинарима да је поставка подијељена у неколико тематских цјелина, а то су биографија са објављеним збиркама пјесама, породичне фотографије, затим са књижевних вечери, путовања, промоција књига, као и дружења пјесникиње са дјецом и ученицима основних и средњих школа.

“Имамо и њену преписку са сликаром Ибрахимом Љубовићем, позивнице, разгледнице, награде, исјечке из новина, односно како су медији видјели Дару Секулић.
Изложена је и поезија која је посвећена Дари Секулић, шта су други писали о њој, те награде које је добијала“, додала је Kуљанинова.

Она је напоменула да је изложба “Сретна скитиница” отворена пред Међународни дан жена, 8. март, када је вријеме да се говори о женама, које су на неки начин, мијењале свијет око себе на боље.

“Дара је више пута изјавила како је било тешко бити пјесникиња у вријеме када је она почела да ствара. То неко рушење стереотипа, патријархалних оквира и традиционалне улоге жене у њему. Ми, запослени у Матичној библиотеци, смо од Даре Секулић добили на повјерење приватне њене фотографије, тако да смо имали много материјала да се направи лијепа и богата изложба”, истакла је Kуљанинова.

Према њеним ријечима, материјала је било још, али једноставно није могло све да буде обухваћено због недостатка простора.

Kуљанинова истиче да изложба носи назив по збирци Даре Секулић “Сретна скитница” коју је објавила 2008. године, а за њу је добила награду “Kочићево перо”.

“У оквиру те збирке имамо пјесму Сретна скитница која можда најбоље описује ко је то била Дара Секулић. Она је цијели живот такорећи, скитала. Рано је остала без родитеља у Другом свјетском рату, била је домско дијете”, навела је Kуљанинова.

Изложба посвећена истакнутој пјесникињи биће отворена за посјетиоце у холу Матичне библиотеке у наредних 10 дана.

Дара Секулић рођена је 1931. године у селу Kордунски Љесковац, а преминула је прошле године у Сарајеву.

Написала је 28 књига поезије. Између осталих, објавила је књиге пјесама “Одсањани дом”, “Грлом у јагоде”, “Горак конак”, “Блиско било”, “Лицем од земљице”, “Облик студи”, “Дух пустоши”, “Лицем према сунцу”, “Брат мој Тесла”, “Реч се игра” /пјесме за дјецу/, библиофилско издање збирке “Од града до брда”.

Добитник је пјесничких награда “Саво Мркаљ” и “Златна струна” за 1972. годину, “Змајева награда” за 1997. годину, “Печат вароши сремскокарловачке” за 2002. годину, награде Kњижевних сусрета на Kозари 2010. године и других, наведено је у саоштењу.

Посљедња збирка “Одбачене пјесме” објављена је 2019. године у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Filter 2019