Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Обиљежавање 26 година од сарајевског егзодуса Срба

Извор: Срна

У Братунцу ће данас и сутра бити обиљежено 26 година од егзодуса сарајевских Срба након потписивања Дејтонског споразума.

Културни програм биће одржан у Дому културе у 19.00 часова, када ће евоцирати сјећања учеснике егзодуса на тешке дане када су сарајевски Срби жртвовали огромну имовину и вјековна огњишта зарад живота у слободи, односно слободној Републици Српској за коју су се борили и гинули.

Парастос за 185 погинулих српских бораца са сарајевског ратишта, чији су посмртни остаци пренесени на братуначко гробље у току егзодуса, биће служен сутра у подне.

Највећи број пренесених посмртних остатака погинулих српских бораца је са подручја Хаџића, а мањи број из Илијаша, Илиџе и других сарајевских општина које су у Дејтону предате Федерацији БиХ.

Организатори обиљежавања 26 година од сарајевског егзодуса су Удружење расељених “Сарајевски Срби” и Борачка организација Братунац.

Из ових удружења су позвали грађане да присуствују обиљежавању и сјећању на егзодус више од 100.000 сарајевских Срба који су крајем 1995. и почетком 1996. године, приликом напуштања вјековних огњишта у избјеглиштво и неизвјесност носили и посмртне остатке погинулих бораца, што је јединствен примјер у свјетској историји.

Filter 2019