Thu. May 19, 2022
ћирилица /латиница

НСРС усвојила закључке о укидању ПДВ-а на основне животне намирнице

Извор: РТРС

Народна скупштина Републике Српске усвојила је закључке о укидању ПДВ-а на основне животне намирнице и укидању акциза на нафту и нафтне деривате.

Овим ће бити ограчен вртоглави раст цијена, те пружена помоћ грађанима усљед глобалне политичке и економске кризе која се одразила и на тржиште Српске.

НСРС предлаже да се у парламентарну процедуру БиХ упути Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност којим ће бити дефинисане снижена стопа ПДВ-а од нула одсто на основне животне намирнице и виша стопа ПДВ-а од 22 одсто на луксузна добра и услуге, уз темпорално ограничење до 31. децембра 2022. године.

По нултој стопи ПДВ-а опорезује се промет добара и услуга и увоз добара, и то лијекова, брашна, хљеба од свих врста брашна, млијека и млијечних производа, јестивих уља и масноћа животињског и биљног поријекла, соли, шећера, хомогенизоване дјечије хране и опреме за новорођенчад, сјемена и садног материјала.

По вишој стопи ПДВ-а од 22 одсто опорезује се промет добара и услуга и увоз добара, и то висококвалитетних вина и алкохолних пића, висококвалитетних цигара и цигарилоса, луксузних парфема, тоалетне воде и козметике, укључујући производе за љепоту и шминку, одјеће и обуће од крзна и коже рептила, накита и сродних производа, сатова и њихових дијелова, врхунских електричних или оптичких апарата, луксузних возила за превоз лица на земљи, у зраку или на води, умјетничких дјела, колекционарских предмета и антиквитета, пиротехничких производа за ватромете, упаљача за цигарете, џепних, столних и осталих од племенитих ковина, луксузних налив пера и оружја.

НСРС предлаже и да се у парламентарну процедуру БиХ упути и Приједлог закона о акцизама у БиХ, којим ће се предложити измјена члана 17 Закона, на начин да износи акциза за нафтне деривате износе нула КМ по литри нафтног деривата, уз темпорално ограничење на један мјесец од 1. априла 2022. године, са могућношћу продужења у зависности од кретања цијена у наредном периоду.

Ови закључци ступају на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Од укупно 64 присутна посланика гласала су 62, а закључке је подржало 48 посланика, ниједан није био против, док је уздржано било 14 посланика.

Усвојене Закључке предложили су Клубови посланика СНСД-а, СП, Демоса, Уједињене Српске и НПС-а.

Filter 2019