Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Нова банка купила Сбербанку

Извор: Глас Српске

Нова банка из Бањалуке купила је бањалучку Сбербанку, потврдио је на конференцији за новинаре замјеник директора Агенције за банкарство РС Срђан Шупут.

Он је нагласио да су успјели у кратком року да нађу стратешког партнера те да Сбербанка од сутра наставља са нормалним радом. 

“Заштитили смо клијенте, физичка лица и раднике које раде у овој банци. Сбербанка је системска банка, врло значајна. Влада је била дужна да се системски брине о овој банци. Ми смо то заједно урадили” рекао је Шупут. 

Директор Нове банке из Бањалуке Синиша Аџић рекао је да је Нова банка највећа банка у Српској те да су имали одговорност и потребу да се укључе у процес да учествују у куповини и доставе понуду за Сбербанку. 

“Драго нам је што смо изабрани за купца Сбербанке. Ова банка је једна квалитетна банка са способном управом и добрим и квалитетним људима.  Оно што је био проблем банке је ликвидност и ништа друго” рекао је Аџић и додао да поред добрих резултата Нова банка има велику ликвидност. 

Нагласио је да је износ средстава изнад обавезне резерве у Новој банци износи више од пола милијарде марака те да тај новац био на располагању за неке стратешке кораке. 

“Ово је један од тих стратешких корака који ће донијети добро и банци чије акције смо купили, а сигурност клијентима и запосленицима Сбербанке”рекао је Аџић. 

Министарка финансија РС Зора Видовић захвалила се Агенцији за банкарство РС која је, како је навела, брзо и ефикасно реаговала по питању проблема у којима се нашла Сбербанка. 

“Посебну захвалност упућујемо Новој банци која је купила Сбербанку и тиме допринесе да наше финансијско тржиште остане и даље стабилно” рекла је Видовићева и додала да клијенти Сбербанке не треба да више да брину јер ће свако добити свој новац. 

Она је нагласила и да Сбербанка наставља даље да ради у оквиру Нове банке. 

Filter 2019