Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Мистериозно “З” на руским војним возилима

Извор: Срна

Од почетка војне операције руских снага у Украјини на оклопним и другим војним возилима примјетно је велико латично слово “З” које је изазвало низ спекулација на друштвеним мрежама.

Руски аналитичар Камил Галев сугерисао је да “З” може бити протумачено као термин “За побједу”. Други сматрају да је то скраћеница за “Запад”.

“Симбол који је измишљен прије неколико дана постао је симбол нове руске идеологије и националног идентитета”, навео је Галев на друштвеној мрежи “Твитер”. Руски гимнастичар Иван Кулијак изазвао је узнемирење међу спортистима током викенда јер је током Свјетског купа у Катару ставио на подијум слово “З” у непосредној близини украјинског ривала.

Он се суочава са дисциплинским поступком пред Међународном гимнастичком федерацијом /ФИГ/. Према мишљењу британског “Би-Би-Си” првобитно се сматрало да је слово “З” у ствари број и да представља 22. фебруар /22/02/2022/, а то је дан када је Русија ратификовала споразум о пријатељству, сарадњи и помоћи са Доњецком Народном Републиком и Луганском Народном Републиком.

Међутим, сада се вјерује да је тај симбол само једноставан начин да се руска војска распознаје међусобно. Прошле седмице је на руском “Каналу један” наведено да је слово “З” уобичајена ознака на руској војној опреми и да је намијењено избјегавању евентуалне “пријатељске ватре”.

Фото: Reuters
Filter 2019