Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Лавров: Москва поштује приврженост српског народа историјским пријатељима

Извор: Срна

“Дубоко уважавамо српски народ, српску културу, историју, њихову приврженост традиционалним пријатељима и сигурни смо да ће они наставити са паметним избором у овој ситуацији”, рекао је Лавров.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић више говорио пута о тој теми и истакао да Србија има своје интересе.

“Видимо на Балкану покушај САД да наметну своју хегемонију”, рекао је Лавров у обраћању за српске медије.

Он је рекао да не може да одговара на одлуке које доноси Србија и њено руководство, додајући да су Срби и Руси братски народи, обједињује их заједничка историја и побједе против заједничког непријатеља.

“Видимо колико су та осјећања укоријењена у души српског народа и његовог историјског сјећања”, рекао је Лавров.

Он је истакао да Русија никад ништа не намеће силом као што то чини Запад путем економских и других уцјена.

“То није пристојно, тако се не треба понашати ни у друштву, а ни на међународној сцени кад свима покушавају да заврћу руке”, оцијенио је Лавров.

Он је рекао да се увијек наћи повод јер је циљ да се обуздава Русија на стратешком плану, а једино што је запањујуће у овој етапи је “експлозија пећинске русофобије коју лидери западних држава активно подстичу”.

“У Европи се већ дешавало нешто слично и знамо како се то завршило. Нема никаве изолације Русије. О њој говоре они који су се ментално помирили са диктатуром Запада. Покушај да се угуше друге цивилизације је ћорсокак, та оријентација је осуђена на пропаст”, рекао је Лавров.

Он је навео да Русија има огроман број партнера у азијско-пацифичком региону, Латинској Америци, те да има добре односе са низом међународних организација.

“У стратешки најважнијем региону, имам у виду Евроазију, формиране су и успјешно раде, уз учешће Русије, организације попут Шангајске организације за сарадњу. Са Кином имамо најбољу сарадњу у историји, развијамо сарадњу с Индијом, земљама Латинске Америке”, навео је Лавров.

Он је истакао да Запад покушава да врши изолацију Руске Федерације тиме што предочава аритметичке резултате гласања у УН.

“Знамо каквим су уцјенама изложене те земље. За нас то значи само једно, да се САД саме плаше изолације. Ако су већ толико увјерене у своје вриједности, онда нека своје позиције изнесу и пусте друге земље да направе свој избор. Нека бирају слободно, без икаквог притиска”, рекао је Лавров.

Он је навео да су САД покориле читаву Европу и да руководе и ЕУ и НАТО-ом, користећи његову инфраструктуру у интересу јачања војно-политичких позиција.

“Видимо како се понаша тај савез НАТО и ЕУ према другим државама, то је чиста аутократија”, истакао је Лавров.

Filter 2019