Tue. May 17, 2022
ћирилица /латиница

Кустурица о одузимању награде: Почео лов на вјештице

Извор: Срна

Српски режисер Емир Кустурица рекао је да је почео “лов на вјештице”, након што му је чешки филмски фестивал “Фебиофест” одузео почасну награду “Кристијан” због сарадње са Театром руске армије.

– Заправо, правовјерни и кривовјерни неће бити дијељени религијски него идеолошки. Ја се награде једва и сјећам, али то мене не узбуђује, нека они ту награду узму, ако има шта да се узме – рекао је Кустурица за Спутњик.

Он је демантовао да је постављен за директора Театра руске армије, наводећи да такво тумачење вјероватно иде из сродности интернационалне ријечи “режисер” и “директор”.

– Нисам никакав директор Театра војске Русије, некадашњег Театра совјетске армије, него сам посљедња три мјесеца разговарао о могућности постављања на сцену мојих филмова у форми театарској – појаснио је Кустурица.

Он је истакао да у Театру руске армије може да гостује као редитељ “кад ова бурна времена прођу”, што се лако може провјерити код Руса у папирима и доћи до истине.

Разлог за овај потез Чеха је што је српски редитељ прихватио сарадњу са Централним академским позориштем руске армије.

Кустурица је чешку награду добио 2017. године за допринос свјетској кинематографији. Иницијатор одузимања награде прослављеном српском режисеру је почасни предсједник и оснивач фестивала режисер Феро Ферич.

Filter 2019