Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Калабухов: Људи у БиХ не морају страховати од Русије

Извор: Агенције

Људи у БиХ не морају страховати од Русије, изјавио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, у интервјуу за ФТВ.

Каже да им није у интересу да се дешавања из Украјине пренесу на БиХ.

Коментаришући тренутно стање у Украјини Калабухов је, између осталог, рекао да што се тиче њега и Русије, они носе мир и ослобађање од нацистичке пријетње, те да људи у Украјини живе мирно и спокојно.

– Људи у БиХ не морају страховати од Русије – истакао је Калбухов.

Рекао је да се све оне земље које су увеле санкције против Русије налазе на руској листи непријатељских држава. 

-БиХ је једина, са Србијом, која сад није на листи непријатељских држава. У БиХ нам је велики интерес. Економски. Пословни људи у БиХ исто имају интерес да сарађују са Русијом у неким доменима – рекао је он и додао да Русија подржавам све што је у добронамјерном уговору, договору, компромису и одражава приоритете и жеље људи у БиХ.

-Шта је сецесија уствари? Ко је ставио питање отцјепљења Републике Српске? Ове лажне маште које сањају наше европске колеге, кажу да сви грађани БиХ маштају да буду дио ЕУ. Шта је сад ЕУ? Који је њихов рецепт? Као у циркусу. Ако ви урадите то ми ћемо вам дати новац. Ако нећете урадити добит ћете батине. То је процес придруживања ЕУ – сматра он.

Како је објаснио Русија жели што бољи однос и са Бошњацима као конститутивним народом у БиХ. 

-Вјерујте мени, нема никаквих скривених намјера према БиХ. Русија као држава, као народ, као цивилизација нема никад никаквих скривених намјера. А посебно као амбасадор Руске Федерације у БиХ кажем да нема никаквих скривених намјера у односу на БиХ. То што (Милорад) Додик ради је ствар унутрашњег договора – рекао је он.

Нагласио је да БиХ има право да одлучи хоће ли бити чланица НАТО и поручио да и Москва задржава право да реагује на такву могућност у складу са својим интересима.

Сматра да је „Запад  тај који представља пријетњу безбједности БиХ због тврдње да Русија наводно припрема неки план”.

-Немамо ми никаквих планова. Ми ћемо реаговати анализирајући стратешку и геополитичку ситуацију – рекао је Калабухов.

Примијетио је истовремено да је „чланство БиХ у НАТО-у сада ионако у сфери фантазије“ јер око тога не постоји консензус у самој земљи и то се, како је навео, неће тек тако промијенити.

Filter 2019