Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

Како ће се пад евра одразити на конвертибилну марку?

Извор: Глас Српске

Курс евра оштро је пао због дешавања у Украјини, а то би могло да утиче на БиХ и конвертибилну марку, јер су домаћа економија и валута везане за судбину европске, сагласни су економски стручњаци.

На свјетским тржиштима вриједност долара према корпи валута прошле седмице снажно је порасла, док је курс евра оштро пао јер је рат у Украјини усмјерио улагаче према валутама које се сматрају сигурнијим уточиштима за капитал у несигурна времена.

Економисти оцјењују да су БиХ и конвертибилна марка судбоносно везане за Европу, те да ће дијелити њену судбину.

– Тај пад евра у односу на друге валуте је показатељ неизвјесности која је пред Европом. Инвеститори траже сигурније уточиште. Имовина изложена према другим валутама добија на вриједности – поручио је члан Удружења економиста РС СЊОТ Саша Стевановић.

Навео је да је будућност неизвјесна.

– Ми пратимо судбину европске валуте, наша економија прати судбину Европе – поручио је Стевановић.

Нагласио је да је тренутно већи проблем што је имовина Централне банке БиХ највећим дијелом изван граница БиХ и што су девизне резерве структурисане да зависе од кретања каматних стопа и судбине обвезница.

– Мало је учешће злата, које је традиционално добра заштита од ризика. Србија је своје девизне резерве у злату пребацила на своју територију – навео је Стевановић, који очекује да ће европска економија додатно ослабити ако се неизвјесност настави и сукоби ескалирају.

Истог мишљења је и економиста Александар Љубоја, који наводи да је конвертибилна марка судбоносно везана за евро.

– То има добрих и лоших страна. Ми дијелимо судбину Европе. Ми смо географски, културно и традиционално Европљани. То што нас ови из западне Европе не сматрају Европом је нешто друго, али ми јесмо дио и срце Европе. Судбински и финансијски смо везани за њих – рекао је Љубоја.

Подсјетио је да је најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ западна Европа.

– Оно што се буде дешавало у њој и око ње утицаће на нас. Тако и када је у питању валута коју користимо, а која је опет везана за евро. Како се буде кретао евро, тако ће и марка – навео је Љубоја и додао да је сада приоритетно питање шта ће се дешавати са снабдијевањем есенцијалном робом, али и енергентима.

Гас

Цијена гаса на берзама у Европи биљежи вртоглави раст четврти дан заредом, надмашивши јуче ниво од 3.600 долара за 1.000 кубних метара, што је рекорд свих времена. Цијена гаса је од почетка јучерашњег европског трговања порасла за више од 67 одсто. На затварању трговања у петак износила је 2.300 долара за 1.000 кубних метара.

Filter 2019