Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

Какве везе помјерање сата има са економским кризама и свјетским ратовима: Зашто (не) треба одустати од помјерања казаљки

Извор: Недељник

У Сједињеним Америчким Државама су недавно померили сатове на летње рачунање времена и опет су се као у лошим форама о снегу који је изненадио путаре, појавили одређени политички субјекти који протестују што се време уопште помера. И договорено је да се у САД уведе трајно летње рачунање времена. Неко би рекао револуционарна одлука, која ће људе ослободити прерачунавања када спавају сат дуже, а када сат краће, а портале досадних текстова о томе како на биоритам утиче померање времена.

Само што тог одушевљења у Сједињеним Америчким Државама нема.

Ово је тачно четврти пут да се у САД уводи трајно летње рачунање времена, што је уз поништавање тих одлука и “проширивање” летњег периода рачунања времена тачно девета корекција рачунања времена од почетка 20. века.

Прво су Американци увели трајно летње рачунање времена током Првог светског рата, како би обданица трајала сат дуже, па би краће било упаљено светло и било би трошено мање енергије. Па је та мера укинута.

Затим су у Другом светском рату увели исту меру. Па је нису укинули.

Савезним државама и великим градовима је препуштено на вољу како ће рачунати време, а трговцима и радницима у спортској индустрији је одговарала сат дужа обданица.

Онда је 1966. уведен закон по ком се у читавој Америци рачунање времена уређује тако што је шест месеци летње, а шест месеци зимско рачунање времена.

И то је трајало седам година, све док 1973. у енергетској кризи Никсон поново није увео трајно летње рачунање времена, тврдећи да се тако штеди најмање 150.000 барела нафте дневно. Међутим, због великог броја саобраћајних несрећа у јутарњим сатима, када су деца ишла у школу а још није свануло, та мера је укинута.

Затим је 1986. проширено летње рачунање времена на седам месеци годишње, а 2007. на осам месеци годишње.

Нова одлука поново уводи трајно летње рачунање времена.

Пун круг. Нова енергетска криза или нови светски рат у најави?

Filter 2019