Thu. May 19, 2022
ћирилица /латиница

Зеленовић сада рецитује на “небеским позорницама”

Извор: Срна

Источно Сарајево данас се комеморативно опростило од књижевника, новинара, есејисте и књижевног критичара Недељка Зеленовића, који је изненада преминуо у 64. години.

Пјесник Горан Врачар рекао је да ће Зеленовић на “небеским позорницама”, чекајући остале, причати приче о родним Брђанима, Брадини, кућама Зеленовића и капели на Kукавића брду.

“Знам да ћеш рецитовати са /Владимиром/ Настићем, /Бранком/ Чучком, /Радославом/ Самарџијом, оне безвременске стихове ‘сви су моји драги слике са бандера’, и онај други ‘свако има неког кога нема’, а од данас, сви ми имамо некога кога нема”, рекао је Врачар.

Данас се, истиче Врачар, Српско Сарајево опрашта од великог пјесника, породица од супруга, оца и дједа, а остали од великог пријатеља.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић евоцирао је успомене на плодну сарадњу, али и дружење са Зеленовићем још од времена када су обављали функције директора Kултурног центра Источно Ново Сарајево, односно начелника ове општине.

Ћосић је изразио жаљење што Зеленовић није дочекао да се оствари један од његових снова, отварање позоришта у Источном Сарајеву.

Он је посебно нагласио велики допринос “Зеленог” на изградњи и афирмацији културног стваралаштва на просторима Источног Сарајева.

Директор Kултурног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић с дужним пијететом осврнуо се на професионалну каријеру Недељка Зеленовића, свог колеге, претходника на мјесту директора ове установе.

Упућујући изразе најискренијег саучешћа породици Зеленовић, он је нагласио да Недељков лик и дјело, озбиљног књижевника, јединственог прегаоца, ентузијасте и искреног пријатеља, никада неће бити заборављен – не само у Kултурном центру, него и свим осталим институцијама културе и образовања на подручју Источног Сарајева и Републике Српске.

“Недељко је био Србин, православац, коме је породица била на првом мјесту, и сви ми тај свијетли примјер треба да слиједимо”, навео је Јанковић.

Од Зеленовића, у име колега, опростио се и новинар Новинске агенције Републике Српске Срна Огњен Беговић, који је нагласио његов немјерљиви допринос на пољу истраживања и доказивања злочина које је НАТО починио бомбардујући српски народ смртоносним пројектилима са осиромашеним уранијумом.

“Драги Зелени, неуморно си трагао за истином, тражећи лијек којим би твоји Хаџићани лакше зацијелили ране, и на тијелу и на души. Туговао си са њима и за њима, чезнуо за родбином и пријатељима протјераним скоро па на крај свијета, далеко од родне груде, од огњишта, од Отаџбине”, рекао је новинар Срне на данашњој комеморацији у Kултурном центру Источно Ново Сарајево.

Недељко Зеленовић /64/ сахрањен је 15. марта на гробљу Црквице у Источној Илиџи.

Рођен је 1958. године у Kоњицу, а гимназију и Филозофски факултет завршио је у Сарајеву.

Радио је као просвјетни радник, новинар и књижевни критичар. Био је предсједник сарајевско-романијско-дринске подружнице Удружења књижевника Републике Српске и директор Kултурног центра Источно Ново Сарајево.

За своје књижевне радове награђиван је у Србији и Републици Српској и заступљен је у многим зборницима и антологијама савремене српске књижевности.

Објавио је књиге: “Сецирање душе” /пјесме из 1996. године/, “Свако има неког кога нема” /пјесме из 1998. године/, “Моје срчане мане” /пјесме из 2000. године/, “Очеви посљедњи дани” /приче из 2001. године/, “За кандило никад доста уља” /пјесме, Видовданска награда 2004. године/, “Прво пјевање о љубави” /пјесме из 2005. године/ и “Пјесме за вршњаке” /пјесме за ђецу из 2006. године/.

Матична библиотека Источно Сарајево објавила је Зеленовићеву збирку под називом “Чуваркуће и раскућеници”, а “Походник по својој вољи” из 2019. године објавила је издавачка кућа “Бесједа” из Бањалуке.

Filter 2019