За нови пут Гацко-Фоча Влада издваја 30 милиона КМ

Извор: ФИЛТЕР

Влада Републике Српке донијела је Одлуку о давању сагласности ЈП „Путеви Републике Српске“ д.о.о. Бањалука, за реализацију инвестиција „Пројектовање и изградња нове дионице пута МI-109 (стара ознака М-20) Гацко – Фоча, дионица Тјентиште – Брод на Дрини, поддионица од Тјентишта до Космана, укључујући мост на ријеци Дрини“ и „Рехабилитација магистралног пута МI-111 (стара ознака М-18) Брод на Дрини (Фоча) – Хум (Шћепан Поље)“. 

“Изградња магистралног пута МI-109 (стара ознака М-20) Гацко – Фоча, дионица Тјентиште – Брод на Дрини обухвата изградњу нове трасе постојећег магистралног пута у дужини приближно 11 километара од Тјентишта до Космана укључујући мост на ријеци Дрини”, наведено је након сједнице Владе.

За реализацију овог пројекта до сада је урађен Генерални пројекат, а процијењена вриједност инвестиције износи око 30 милиона КМ.

Планирана поддионица се одваја од постојеће трасе магистралног пута на мјесту гдје се Сутјеска улива у Дрину (Косман) и наставља да прати кањон Сутјеске до Тјентишта.

Друга инвестиција обухвата рехабилитацију магистралног пута МI-111 (стара ознака М-18) Брод на Дрини (Фоча) – Хум (Шћепан Поље)“, у дужини од око 20 километара. Процијењена вриједност инвестиције износи око 10 милиона КМ.

“Полазећи од чињенице да реализација предметних пројеката има за циљ развој и унапређење саобраћајне инфраструктуре, те брже и безбједније одвијање саобраћаја, као и повезивање Републике Српске са сусједним државама, на данашњој сједници Владе Републике Српске усвојена је одлука којом се задужује Јавно предузеће „Путеви Републике Српске“ да реализује поменуте пројекте”, саопштено је из Владе.

Средства неопходна за финансирање предметних инвестицијa, обезбиједиће се на начин да се из буџета Републике Српске дозначе средства у укупном износу од 40.000.000,00 КМ.

Поменуте инвестиције реализоваће се у периоду од двије године од дана закључивања уговора о реализацији.

Filter 2019