Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Dr Ždrale o grudnoj hirurgiji i VATS metodi

Izvor: FILTER

“Grudna hirurgija se bavi prevencijom, ranom dijagnostikom i liječenjem bolesti i povreda pluća, plućne maramice, dušnika i bronhija, zida grudnog koša, sredogruđa i dijafragme”, istakao je specijalista grudne hirurgije, dr Nenad Ždrale.

On naglašava da se unutar centra za grudnu hirurgiju posebna pažnja posvećuje onkološkim pacijentima, budući da su pluća veoma često mjesto gde se maligni tumori javljaju primarno ili u vidu metastaza i dodaje da je direktan uzrok ovih oboljenja pušenje.

„Službe koje su potrebne da bi grudna hirurgija mogla da funkcioniše su pulmologija, hirurgija , anesteziologija i radiologija. Što se tice same dijagnostike Bolnica „Srbija“ ima svu potrebnu opremu i prati savremene trendove u svijetu“, naglasio je dr Ždrale.

Dr Ždrale napominje da je specijalista grudne hirurgije, prof dr. Vlado Cvijanović sa kojim Bolnica „Srbija“ sarađuje već tri godiine, bio prvi u Srbiji koji je uveo minimalne invazivne dijagnostičke procedure.

„Video asistirana torakoskopska hirurgija (VATS) omogućava ispitivanje struktura i organa unutar grudnog koša. Slika unutrašnjosti grudnog koša dobija se pomoću torakoskopa, specijalnog hirurškog instrumenta sa izvorom svjetlosti i video kamerom na vrhu. Ovaj instrument se u grudni koš uvodi kroz rezove od svega nekoliko milimetara na međurebarnom prostoru“, pojasnio je dr Ždrale.

Govoreći o VATS metodi, doktor Ždrale kaže, da se ovom metodom radi torakoskopija i pleuroskopija, biopsija pluća ili plućne maramice, uklanjanje karcinoma i benignih tumora pluća i plućne maramice, uklanjanje tečnosti u pleuralnom prostoru (pleuralni izliv), hirurško liječenje deformiteta grudnog koša, hitno zbrinjavanje pacijenata sa krvarenjem iz pluća.

Prednosti VATS hirurgije su mali rez od nekoliko milimetara, kraći postoperativni bol, kratak boravak u bolnici, brži oporavak i minimalni ožiljci.
“Invazivne dijagnostičke i dijagnostičko-terapijske procedure u grudnoj hirurgiji podrazumijevaju hiruršku biopsiju perifernih limfnih čvorova na vratu, u pazušnoj jami I u zidu grudnog koša, hirurška-operativna biopsija promjena u sredogruđu, hirurška metoda otvorene biopsije pluća, plućne maramice, sredogruđa I dijafragme, pleuralna punkcija i torokalna drenaža”, zaključuje specijalista grudne hirurgije.

Filter 2019