Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Др Ждрале о грудној хирургији и ВАТС методи

Извор: ФИЛТЕР

“Грудна хирургија се бави превенцијом, раном дијагностиком и лијечењем болести и повреда плућа, плућне марамице, душника и бронхија, зида грудног коша, средогруђа и дијафрагме”, истакао је специјалиста грудне хирургије, др Ненад Ждрале.

Он наглашава да се унутар центра за грудну хирургију посебна пажња посвећује онколошким пацијентима, будући да су плућа веома често мјесто где се малигни тумори јављају примарно или у виду метастаза и додаје да је директан узрок ових обољења пушење.

„Службе које су потребне да би грудна хирургија могла да функционише су пулмологија, хирургија , анестезиологија и радиологија. Што се тице саме дијагностике Болница „Србија“ има сву потребну опрему и прати савремене трендове у свијету“, нагласио је др Ждрале.

Др Ждрале напомиње да је специјалиста грудне хирургије, проф др. Владо Цвијановић са којим Болница „Србија“ сарађује већ три годиине, био први у Србији који је увео минималне инвазивне дијагностичке процедуре.

„Видео асистирана торакоскопска хирургија (ВАТС) омогућава испитивање структура и органа унутар грудног коша. Слика унутрашњости грудног коша добија се помоћу торакоскопа, специјалног хируршког инструмента са извором свјетлости и видео камером на врху. Овај инструмент се у грудни кош уводи кроз резове од свега неколико милиметара на међуребарном простору“, појаснио је др Ждрале.

Говорећи о ВАТС методи, доктор Ждрале каже, да се овом методом ради торакоскопија и плеуроскопија, биопсија плућа или плућне марамице, уклањање карцинома и бенигних тумора плућа и плућне марамице, уклањање течности у плеуралном простору (плеурални излив), хируршко лијечење деформитета грудног коша, хитно збрињавање пацијената са крварењем из плућа.

Предности ВАТС хирургије су мали рез од неколико милиметара, краћи постоперативни бол, кратак боравак у болници, бржи опоравак и минимални ожиљци.
“Инвазивне дијагностичке и дијагностичко-терапијске процедуре у грудној хирургији подразумијевају хируршку биопсију периферних лимфних чворова на врату, у пазушној јами И у зиду грудног коша, хируршка-оперативна биопсија промјена у средогруђу, хируршка метода отворене биопсије плућа, плућне марамице, средогруђа И дијафрагме, плеурална пункција и торокална дренажа”, закључује специјалиста грудне хирургије.

Filter 2019