Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

Др Вукобрат-Бјелогрлић: Како сачувати бубреге здравима

“Посебну пажњу потребно је посветити бубрезима, као органима очувања здравља, смањити учесталост бубрежних болести и њихов штетан учинак на појединца и друштво“, истакла је специјалиста интерне медицине-супспецијалиста нефрологије, др Ивана Вукобрат-Бјелогрлић.


Нагласила је да је хронична болест бубрега важан здравствени проблем, много је чешћа него што се мисли, а долази и до пораста проширености. Дефинише се као поремећај у грађи и функцији бубрега који траје дуже од три мјесеца с посљедицама на здравље.
Према њеним ријечима водећи узроци бубрежне болести су шећерна болест и повишен артеријски притисак, те је важно нагласити да болесници с тим болестима требају одржавати уредан ниво шећера у крви и висину артеријског притиска под контролом.


Др Вукобрат-Бјелогрлић додаје да је узрок пораста хроничне бубрежне болести свакако и старење популације, пораст шећерне болести, али и нерегулисана хипертензија, претилост, прекомјерно и неконтролисано трошење нестероидних противупалних лијекова, изложеност разним токсинима околине, затим системске аутоимуне болести, као и насљедне болести бубрега.


Хронична бубрежна болест је “тихи убица” и знатно нарушава квалитет живота. Међутим, постоји неколико начина на који можемо сачувати бубреге здравима, а то је превенција и лијечење болести бубрега за спријечавање или одгађање затајења бубрега.
.
“Препоручују се редовни прегледи који укључују процјену функције бубрега, клиренс креатинина и протеинурија, уреа, креатинин, урин, минералограм, крвна слика, али и усвајање здравих животних навика које ће спријечити развој ризичних фактора за развој бубрежне болести”, истакла је др Вукобрат-Бјелогрлић.


Такође, докторица наводи, да је потребно редовно контролисати шећер у крви, крвни притисак, хранити се здраво и контролисати тјелесну тежину, смањити унос соли на пет грама дневно, не пушити, не узимати лијекове без препоруке љекара и провјеравати функцију бубрега ако постоји један или више фактора ризика, односно ако је неко у породици лијечен због хроничне бубрежне болести.


Свјетски дан бубрега ове године обиљежава се 10. марта, са циљем да се подигне ниво свијести о животно важној улози бубрега у очувању здравља и потреби раног откривања и превенције бубрежних обољења.

Filter 2019