Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Гас у Европи никад скупљи

Извор: sputniknews.com

Фјучерси гаса у Европи поново су на историјском максимуму, расту за више од 50 одсто и већ премашују 3.300 долара за хиљаду кубних метара, показују подаци лондонске берзе „ИЦЕ“.

Наиме, вриједност априлских фјучерса према индексу најликвиднијег ТТФ чворишта на почетку берзе достигла је 2366, осам долара за хиљаду кубних метара и већ у првим минутима забиљежила је стабилан раст. Тренутно цјеновни максимум износи 3.325 долара, што је за 53,2 одсто више од цијене забиљежене у петак — 2.170,2 долара.

Европско тржиште гаса већ неколико мјесеци показује снажну волатилност. У прољеће прошле године цијене су флуктуирале на нивоу од 250-300 долара за хиљаду кубних метара, до краја августа су порасле на 600 долара, у октобру су први пут премашиле хиљаду, а у децембру – двије хиљаде. Цијене су након тога остале углавном константно високе, што није забиљежено у читавој историји рада гасних чворишта у Европи.

Стручњаци су ово објашњавали ниским нивоом попуњености европских подземних складишта, ограниченом понудом од стране главних достављача, као и високом потражњом за течним природним гасом у Азији.

Почетком фебруара фјучерси су нагло порасли, након што је руски предсједник Владимир Путин 21. фебруара потписао указе о признању суверенитета Доњецке и Луганске Народне Републике, а 24. фебруара Русија покренула специјалну војну операцију против Украјине. Раст берзанских котација за гас региструје се усљед тога што су САД, ЕУ, Велика Британија, као и низ других држава увеле санкције одређеном броју правних и физичких лица из Русије.

Filter 2019