Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

JKP Sokolac o problemu grijanja u novim zgradama

Izvor: FILTER

Sutra je u Sokocu planirana dodjela ključeva za stanove za 64 porodice u dvije zgrade za izbjegla i raseljena lica, napravljene u okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja koji su finansirani od Vlade Republike Srpske.

Iz JKP Sokolac obavještavaju građane Sokoca i buduće stanare novih zgrada da puštanje grijanja u punu funkcionalnost nove zgrade nije moguća iz tehničkih razloga.

“Na zahtjev Opštine pustićemo grijanje na dva sata dok se ne obavi ceremonija dodjele ključeva, ali u tom slučaju grijanje u Nemanjinoj ulici neće biti u potpunoj funkciji”, navode iz JKP Sokolac.

Postojeća toplovodna mreža, dodaje se u obavještenju, ne omogućava istovremeno zagrijavanje zgrada u Nemanjinoj ulici i novoizgrađenih stambenih jedinica.

“Problem sa grijanjem je hidraulički neuravnotežena mreža u gradu kao posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja daljinskog grijanja i rješavanju problema protoka vode do zgrada ugrađivanjem velikog broja pumpi direktno na toplovod što je dovelo do potpunog haosa cirkulacije vode u toplovodu. Nove zgrade su izvedene tako da su hidraulički nezavisne  od toplovoda i da bi grijanje ispravno funkcionisalo potrebno je riješiti cirkulaciju vode u primarnom toplovodu”, navodi se u obavještenju iz JKP Sokolac.

Iz ovog preduzeća poručuju da su započeli aktivnosti na rješavanju pomenutih problema, a prvi korak biće snimanje svih objekata koji se nalaze na sistemu daljinskog grijanja, trase toplovoda i kompletne opreme u podstanicama i samom toplovodu.

Planirano je i ažuriranje postojeće studije izvodljivosti o daljinskom grijanju Sokoca koja je urađena prije šest godina. Nakon toga će se, najavljuju iz JKP Sokolac, sačiniti plan revitalizacije dijela postojećeg sistema koji bude moguć i plan razvoja. Ti prijedlozi potom će biti predstavljeni odbornicima SO Sokolac.

Filter 2019