Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

ЈКП Соколац о проблему гријања у новим зградама

Извор: ФИЛТЕР

Сутра је у Сокоцу планирана додјела кључева за станове за 64 породице у двије зграде за избјегла и расељена лица, направљене у оквиру пројекта затварања колективних центара и алтернативних смјештаја који су финансирани од Владе Републике Српске.

Из ЈКП Соколац обавјештавају грађане Сокоца и будуће станаре нових зграда да пуштање гријања у пуну функционалност нове зграде није могућа из техничких разлога.

“На захтјев Општине пустићемо гријање на два сата док се не обави церемонија додјеле кључева, али у том случају гријање у Немањиној улици неће бити у потпуној функцији”, наводе из ЈКП Соколац.

Постојећа топловодна мрежа, додаје се у обавјештењу, не омогућава истовремено загријавање зграда у Немањиној улици и новоизграђених стамбених јединица.

“Проблем са гријањем је хидраулички неуравнотежена мрежа у граду као посљедица дугогодишњег занемаривања даљинског гријања и рјешавању проблема протока воде до зграда уграђивањем великог броја пумпи директно на топловод што је довело до потпуног хаоса циркулације воде у топловоду. Нове зграде су изведене тако да су хидраулички независне  од топловода и да би гријање исправно функционисало потребно је ријешити циркулацију воде у примарном топловоду”, наводи се у обавјештењу из ЈКП Соколац.

Из овог предузећа поручују да су започели активности на рјешавању поменутих проблема, а први корак биће снимање свих објеката који се налазе на систему даљинског гријања, трасе топловода и комплетне опреме у подстаницама и самом топловоду.

Планирано је и ажурирање постојеће студије изводљивости о даљинском гријању Сокоца која је урађена прије шест година. Након тога ће се, најављују из ЈКП Соколац, сачинити план ревитализације дијела постојећег система који буде могућ и план развоја. Ти приједлози потом ће бити представљени одборницима СО Соколац.

Filter 2019