Јеврејска вјерска група до суботе напушта Источну Илиџу

Извор: Срна

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић саопштио је данас да ће 24 члана јеврејске вјерске групе која се налази на подручју општине Источна Илиџа у суботу, 5. фебруара, напустити БиХ, док би друга група БиХ требало да оде до 20. фебруара.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић упознао је Лучића да се данас на терену налазе инспектори ове службе и да су у току провјере, те да је власник отказао најам куће овој вјерској групи и да ће они до суботе, 5. фебруара, напустити подручје Источне Илиџе.

“Према посљедњим информацијама, ова вјерска група тренутно је у потрази за новом дестинацијом и превозом. Добио сам увјеравања да не представљају пријетњу за локалну заједницу и да до сада није забиљежен ниједан инцидент”, навео је Лучић у писаној изјави.

Лучић је данас разговарао и са предсједником Јеврејске заједнице у БиХ Јакобом Финцијем да би добио адекватне информације о овој групи.

“Финци ме информисао да ова група није контактирала Јеврејску заједницу у Сарајеву и да нису имали никакав контакт са њима. Навео је да се и он лично интересовао за њихов боравак у БиХ и да је добио информацију да су дошли из САД, а да су прије тога боравили у Kанади и Гватемали”, навео је он.

Финци је добио информацију да је ријеч о проширеној породици са већим бројем чланова и да су прилично затворена вјерска група која на посебан начин практикује вјеру.

Filter 2019