Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Šta još krije Skaj? Lukač: Predlažem im da se sami predaju

Izvor: RTRS/Buka

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je u BiH više od 2.000 ljudi koristilo kriptovane telefone i aplikaciju Skaj za kriminalne aktivnosti i da niko od njih ne može da bude zaštićen.

On je naveo da se akcija “Staza” pripremala dugo i da je određeni broj osoba koje su uhapšene bilo duže pod mjerama. Pali su zbog aplikacije Skaj.

“Određeni kriminalci iz te grupe su koristili Skaj aplikaciju. Uhapšeno je 19 osoba, a tragali smo za još nekoliko osoba koje nisu u BiH i za njima će biti raspisana potjernica. Nastavljamo borbu protiv organizovanim kriminala. Radi se o ozbiljnim kriminalnim grupama koje rade s velikim količinama droge. Ovdje smo koristili međunarodnu pomoć jer njihovi kontakti sežu van BiH”, rekao je Lukač.

Rekao je da će nastaviti s ovakvima akcijama jer postoje osobe koje se mogu dovesti u vezu i s ubistvima u BiH i van naše zemlje, a sarađuju s mnogim inostranim zemljama i stiču velike količine novca.

“U zadnje vrijeme imamo pristup mnogim informacijama kojima do sada nismo imali. Određena hapšenja smo uradili na osnovu aplikacija koje kriminalci koristili i mislili da su zaštićeni. Skaj aplikacija se koristi više od 10 godina, a prema našim podacima u BiH je oko 2.000 osoba koristilo ovu aplikaciju, što je ogroman broj”, rekao je Lukač.

Naveo je kako se ova aplikacija najviše koristila u Francuskoj, Belgiji i Holandiji. Europol je dešifrovao i podijelio podatke s MUP-om RS i drugim policijskim agencijama.

“Svi oni koji su koristili kriptovane telefone i Skaj aplikaciju ne mogu biti zaštićeni. Predlažem im da sami dođu i da se predaju, ispričaju šta su radili, jer će policija prije ili kasnije doći do njih”, rekao je Lukač.

Naveo je kako je mnogo droge završilo i u BiH i da su tu drogu koristila djeca te da im zbog toga to ne može biti oprošteno. Naveo je i da će ova aplikacija dovesti do rješavanja ubistava koja su vršena u BiH i inostranstvu.

Lukač je rekao i da sve ono što nađu na aplikaciji potvrde osobe koje uhapse.

“Oni govore o svojim kontkatima i poslovima koje su radili. Bolje je da dođu i kažu šta imaju nego da razmišljaju da li će sutra neko pucati u njih”, rekao je Lukač.

Poručio je kako je ovo dugoročan posao.

“Postali su bitni i za Europol i Interpol. To neće biti spriječeno ni zaustavljeno. U narednom periodu će biti još hapšenja. Nažalost, tu se pojavljuju i pripadnici raznih policijskih agencija. To im neće biti oprošteno”, zaključio je Lukač.

Filter 2019