Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

Шта још крије Скај? Лукач: Предлажем им да се сами предају

Извор: РТРС/Бука

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је у БиХ више од 2.000 људи користило криптоване телефоне и апликацију Скај за криминалне активности и да нико од њих не може да буде заштићен.

Он је навео да се акција “Стаза” припремала дуго и да је одређени број особа које су ухапшене било дуже под мјерама. Пали су због апликације Скај.

“Одређени криминалци из те групе су користили Скај апликацију. Ухапшено је 19 особа, а трагали смо за још неколико особа које нису у БиХ и за њима ће бити расписана потјерница. Настављамо борбу против организованим криминала. Ради се о озбиљним криминалним групама које раде с великим количинама дроге. Овдје смо користили међународну помоћ јер њихови контакти сежу ван БиХ”, рекао је Лукач.

Рекао је да ће наставити с оваквима акцијама јер постоје особе које се могу довести у везу и с убиствима у БиХ и ван наше земље, а сарађују с многим иностраним земљама и стичу велике количине новца.

“У задње вријеме имамо приступ многим информацијама којима до сада нисмо имали. Одређена хапшења смо урадили на основу апликација које криминалци користили и мислили да су заштићени. Скај апликација се користи више од 10 година, а према нашим подацима у БиХ је око 2.000 особа користило ову апликацију, што је огроман број”, рекао је Лукач.

Навео је како се ова апликација највише користила у Француској, Белгији и Холандији. Еуропол је дешифровао и подијелио податке с МУП-ом РС и другим полицијским агенцијама.

“Сви они који су користили криптоване телефоне и Скај апликацију не могу бити заштићени. Предлажем им да сами дођу и да се предају, испричају шта су радили, јер ће полиција прије или касније доћи до њих”, рекао је Лукач.

Навео је како је много дроге завршило и у БиХ и да су ту дрогу користила дјеца те да им због тога то не може бити опроштено. Навео је и да ће ова апликација довести до рјешавања убистава која су вршена у БиХ и иностранству.

Лукач је рекао и да све оно што нађу на апликацији потврде особе које ухапсе.

“Они говоре о својим конткатима и пословима које су радили. Боље је да дођу и кажу шта имају него да размишљају да ли ће сутра неко пуцати у њих”, рекао је Лукач.

Поручио је како је ово дугорочан посао.

“Постали су битни и за Еуропол и Интерпол. То неће бити спријечено ни заустављено. У наредном периоду ће бити још хапшења. Нажалост, ту се појављују и припадници разних полицијских агенција. То им неће бити опроштено”, закључио је Лукач.

Filter 2019