Цијене горива у Српској непрестано расту

Извор: Независне новине

Протеклих дана на пумпама у Српкој забиљежен је раст цијене горива, а такав тренд очекује се и даље, па ће тако цијене овог енергента по литру у наредним данима порасти за пет фенинга, потврдио је за “Независне новине” Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

“У претходних 15 дана на свим бензинским станицама у Републици Српској дошло је до поскупљења, али и даље нас очекују нестабилан период и раст цијена до пет фенинга за бензин и дизел, јер су у претходном периоду константно расле улазне цијене према дистрибутерима, а то је примјетно и у земљама окружења Хрватској и Црној Гори”, казао је Тришић. 

Додао је да је нафта брент на берзи достигла ниво из октобра 2014. године, кад је продавана за 89 долара по тони, што је максимум уназад седам година.

“Дакле, тржишта су пред великим изазовима, земље еврозоне такође биљеже максимуме чак до 1,7 евра по литру. Моја предвиђања су да ће први квартал ове године и даље бити нестабилан уз периодичне стабилизације, али у коначници раст је неминован”, истиче Тришић. 

Како је рекао, цијене се крећу у просјеку БМБ95 2,34-2,43 КМ по литру и дизел ЕД5 2,32-2,45 КМ по литру, док су цијене ТНГ-а и даље 1,49-1,56 КМ по литру, зависно од регије и дистрибутера.

“Цијене течног нафтног плина (ТНГ) су и даље на нивоу од прије два мјесеца, кад су у кратком периоду достигле историјски максимум. Просјечна цијена ТНГ-а је око 1,5 КМ по литру и ако се узме у обзир цијена прошле године 0,60-0,70 КМ једноставно је закључити да се на тржиштима дешавају процеси који немају много додирних тачака с реалном економијом”, појаснио је Тришић. 

Додао је да је на сцени глобални проблем снабдијевања плином те многе развијене економије имају дефицит овог енергента и покушавају амортизовати негативне утицаје према крајњим потрошачима. 

Из једне бањалучке бензинске пумпе казали су да је протеклих дана дошло до раста цијена горива: 

“Сада литар плина кошта 1,55 КМ, дизел 2,55 КМ, а бензина 2,54 КМ.”

Додају да у наредним данима очекују додатни раст цијене. 

Да је гориво већ достигло цијену од 2,50 КМ те да је ово још један удар на осиромашени џеп потошача, каже и Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор. 

“За мјесец дана цијена горива је порасла за 25 фенинга по литру, а ако се и у наредном периоду очекује додатни раст, ми ћемо бити као да живимо у Аустрији с платама од 400 евра, које не могу да прате та поскупљања”, казала је Марићева. 

Истиче да је гориво покетач свега и да од његове цијене зависи сва погонска индустрија, те је додала да је вријеме да неко води рачуна о овоме, али да је потребно да се предузму неке мјере и стане на крај поскупљењима.

“Потрошачи су у све тежем положају, сигурно да нам слиједи колапс у цијенама основних животних намирница”, казала је Марићева.

Filter 2019