Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

У јануару једно убиство из нехата и два покушаја убиства

Извор: Срна

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као стабилно и задовољавајуће, те навео да је у јануару забиљежено смањење броја кривичних дјела, нарушавања јавног реда и мира, као и броја саобраћајних незгода.

Он је на конференцији за новинаре на Палама навео да су у јануару регистрована два тежа кривична дјела убиство у покушају на подручју општине Источно Ново Сарајево и убиство из нехата на подручју општине Рогатица, за која су против осумњичених лица поднесени извјештаји надлежном тужилаштву.

Шеховац је додао да није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, те да полицијски службеници у континуитету спроводе акције на унапређењу стања јавног реда и мира.

Kада је у питању безбједност саобраћаја, Шеховац истиче да у јануару није било саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима, а у складу са пројектом Министарства унутрашњих послова Републике Српске на подручју Управе инсталисани су стационарни радарски системи који су постављени на мјестима гдје се најчешће дешавају саобраћајне незгоде.

“Радари су постављени на тим критичним дионицама како би био смањен број саобраћајних незгода са најтежим последицама”, навео је Шеховац.

Он је позвао грађане да смање брзину кретање возила на критичним дионицама ради безбједности свих учесника, како не би дошло до нежељених посљедица, као што се десило прије неки дан на подручју општине Соколац, када је једно лице погинуло.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да су полицијски службеници у јануару регистровали 34 кривична дјела, те надлежном тужилаштву поднијели 30 извјештаја против 35 лица.

Он наводи да је од укупног броја кривичних дјела њих 11 извршено по непознатом извршиоцу, од којих је девет расвијетљено, па расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 64 одсто, док је укупна расвијетљеност 86 одсто.

Церовина је прецизирао да структуру кривичних дјела чини 28 кривичних дјела из области општег криминалитета, једно дјело из области привредног криминалитета, два у вези са злоупотребом дроге и три кривична дјела против безбједности јавног саобраћаја.

Kада је ријеч о области општег криминалитета, 13 кривичних дјела је против имовине, два против живота и тијела и 13 осталих кривичних дјела.

Начелник сектора полиције Милан Чворо рекао је да је у јануару регистровано 25 нарушавања јавног реда и мира, што је за 51,5 одсто мање у односу на исти периоду прошле године.

Он је навео да је евидентирано 29 прекршаја и поднесено пет захтјева за покретање прекршајног поступка, те да структуру прекршаја најчешће чине туча, физички напад и вријеђање.

Према његовим ријечима, у јануару се догодила 61 саобраћајна незгода или 14 одсто мање у односу на исти период прошле године, када је евидентирана 71.

Чворо наводи да је шест саобраћајних незгода било са теже повријеђеним лицима, седам са лакше повријеђеним и 48 са материјалном штетом.

Он је рекао да је регистровано 2.175 прекршаја из области саобраћаја, док су из саобраћаја искључена 164 возача од којих највише 114 због вожње под дејством алкохола.

Filter 2019