Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

У СШЦ “Пале” обиљежен Међународни дан матерњег језика

Извор: ФИЛТЕР/В.Ч.

Међународни дан матерњег језика обиљежен је данас и у ЈУ СШЦ “Пале”. Ученици су у сарадњи са професорима српског језика организовали богат програм.

Одржано је такмичење из српског језика за ученике другог разреда, те одиграна представа “Није свеједно”, чланова драмско-рецитаторске секције.

У школи је откривен мурал “Прича о љубави, љепоти и богатству језика нашег насушног” који су осликали чланови ликовне секције.

Ученицима четвртог, завршног, разреда обратили су се професори српског језика из СШЦ “Пале”, као и професор на Катедри за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Миланка Бабић.

“Вриједности нашег књижевног језика и потребу његовог очувања треба његовати сваког дана, све што радимо на промоцији нашег језика, културе и наше књижевности у прилог иде нашем народу и његовом опстанку. У времену смо када на језик дјелује политика више него што то језик можда може и поднијети и у том страшном раскораку који скоро ниједан језик није доживио као наш, а то је да су у ужасној колизији лингвистика и политика. Мислим на глобалну политику која је дозволила да се српски језик расточи на четири политичка језика. Та четири политичка јетика нису значајна са лингвистичке стране, јер то идаље остаје исти језик са истим правилима и истом историјом. Тренутно имамо осипање културе и броја говорника, имамо страшне вањске ударе на наш језик. Ако сами не допринесемо његовом очувању, а очување значи да унапређујемо сопственим дјеловањем ,радом и развојом, односно стваралаштвом. Ова велика књижевност у односу на број говорника нашег језика показује која је заправо вриједност српског језика”, изјавила је проф. Миланка Бабић.

Анђела Вуковић, ученица гимназије и члан ликовне секције , активно је учествовала у стварању мурала.


“Мурал има велико значење, а сматрам да ће тек у наредним годинама попримити још већи значај. Муралом смо за циљ имали да прикажемо стварање српског језика на што занимљивији и шаренији начин како би што више заинтересовало ученике. Ми на муралу видимо зачетнике стварања српског језика Доситеја Обрадовића и Саву Мркаља, ту је и Вук Караџић који је најупечатљивији лик овог мурала. Нисмо могли да ставимо све наше писце ,али смо се потрудили да илуструјемо неке од најчувенијих српских писаца попут Јована Дучића, Петра Петровића Његоша ,Десанке Максимовић и других”, закључила је Анђела.

“Имамо толико добре дјеце и толико добрих активности у оквиру обиљежавања овог важног датума. Открили смо овај прелијепи мурал који су радили наши ученици, заједно са професором ликовне културе Браниславом Ковачевић. Носиоци већине културних активности и манифестација су чланови Актива српског језика, а ми смо ту да им увијек дамо подршку, како професорима тако и нашим ђацима. Важно нам је да његујемо српски језик и наше ћирилично писмо, и наравно да се та традиција настави и убудуће”, изјавио је Синиша Руљ, директор ЈУ СШЦ “Пале”.

Filter 2019