У соколачком вртићу стално ангажован логопед, а у плану нови радови на објекту

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Јавна установа за предшколско васпитање и образовање Соколац основана је 1981 године. У септембру прошле године прошерен је капацитет обданишта и то враћањем просторија које су биле уступљене ОШ Соколац. Тако је ријешен проблем недостатка простора, те омогућено да сви захтјеви за упис буду одобрени.

Директор вртића Споменка Маловић у изјави за Филтер каже да у вртићу тренутно борави око 190 дјеце, која су распоређена у осам васпитно образовних група.

“Имамо двије млађе јасличке, двије старије јасличке, двије млађе вртићке, једну средњу вртићку и једну старију вртићку групу, односно предшколце који од септембра крећу у школу. Kапацитети обданишта су скоро попуњени”, каже Маловићева.

Од почетка ове године уведена је пракса посјете доктора вртићу. Једном седмично доктор опште медицине прегледа дјецу а уколико се уоче било какви симптоми респитаторних инфекција, дјеца се искључују из групе и упућују на лијечење.

Новост од ове године је и ангажовање логопеда.

“Нажалост, у посљедњих пар година евидентан је пораст говорно – језичких сметњи код дјеце предшколског узраста. Наведене сметње се углавном односе на дјецу која касне са проговарањем првих ријечи и на дјецу са потешкоћама у изговору одређених гласова. Постоји више фактора који утичу на појаву оваквих стања. Неки од њих су прекомјерно провођење времена пред екранима било које врсте, недостатак времена од стране родитеља за адекватну комуникацију са дјецом, недовољно развијена моторика која претходи развоју говора. Из ових разлога смо ангажовали логопеда који ће свакодневно и континуирано радити са дјецом и сарађивати са васпитачима и осталим стручним сарадницима”, каже Маловићева.

Логопед ће, додаје, сарађивати са родитељима и указати им на постојеће проблеме говора и језика и упутити их на адекватан рад код куће с циљем побољшања развоја дјетета. Третмани се спроводе индивидуално, а по потреби и то у зависности од броја дјеце, биће реализован рад у пару или у мањим групама.

“Акценат се ставља на рад са дјецом старије вртићке групе како би се адекватно припремили за полазак у школу. Ово није проблем који престаје с вртићем него се наставља и у школи, уколико се правовремено не одрегује”, поручује Маловићева.

Говорећи у условима боравка, директор ове установе посебно истиче да је у вртићу заступљена здрава исхрана. Такође, радило се на изолацији објекта, како би услови за дјецу и запослене били најбољи могући.

“У марту 2020. године завршен је пројекат утопљавања установе, урађена је вањска топлотна изолација, замијењена је вањска столарија. У наредном периоду настојаћемо да урадимо пројекат за замјену унутрашње столарије, санацију крова, реконструкцију гријања и водовода и санитарија. Све то је дотрајало јер није мјењано од оснивања вртића а од тада је прошло 40 година”, истакла је на крају Маловићева.

Filter 2019