Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

У Источном Новом Сарајеву обиљежен Дан бораца

Извор: ФИЛТЕР

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске обиљежен је у Источном Сарајеву полагањем вијенаца и служењем парастоса на Централном крсту војничког гробља Враца.

Демобилисани борац Стојан Шљука каже да је тридесет година брзо прошло а да је тренутно стање у борачкој популацији врло лоше.

„Држава и државни органи мислим да нису ускладили своје односе према тој популацији. Највећи број бораца је и даље незапослен, расељен, без куће, без дома. Налазе се по разним смјештајима што је непримјерено у историји српског бића“, рекао је Шљука.


Из Борачке организације Источно Ново Сарајево поручују да је сада набитније сачувати јединство. Говорећи о положају борачке популације, предсједник општинске борачке организације каже да од општине и града имају помоћ без које би тешко функционисали.

„Поводом овог дана обезбиједили смо путем града и општине 8 000 KМ за борачку популацију за једнокрстну помоћ од 150 до 200 KМ. Морамо бити задовољни, иако не у потпуности, и дешавањима с краја прошле године када су у питању демобилисани борци. Ту је дошло до одређених помака јер је јдедан број бораца који је на бироу остварио право на борачки додатак, борци који немају 15 година стажа остварили су редовна примања“, навео је Драгиша Тушевљак, предсједник БО Источно Ново Сарајево.


Вијенце су на Централни крст војничког гробља Враца положили и представници општине Источно Ново Сарајево и Града Источно Сарајево. Истичу да се велика жртва коју је поднио народ овог краја мора памтити те да ће наставити са праксом помоћи борачким категоријама.

Александар Kостовић, замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево подсјетио је да је сарајевско ратиште било једно од најтежих у протеклом рату.

“Људи које видимо данас и они који су бранили територију нашег града су људи са ових простора, углавном они чије породице овдје живе стотинама година. Ратиште је било специфично, почевши од падина Требевића, преко Јеврејског гробља, Грбавице, Враца, Озренске па до цијеле дужине Мојмила. Људи који су носили униформу Војске РС и бранили ове територије, одбранили су ово подручје и омогућили да се одвија нормалан живот. Ми као општинска управа сваке године нађемо средства и помажемо борачкој популацији, учествујемо у обиљежавању свих датума битних за Одбрамбено-отаџбински рат“, навео је Костовић.


„Битно је напоменути да је на нивоу града у току рата живот за слободу положило 4210 бораца. Укупан број, са цивилним жртвама је био 7178. Све те жртве обавезују све институције да оживљавају сјећање и преносе памћење на млађе генерације“, додао је Бранко Kороман, предсједник Скупштине града Источно Сарајево.
.

Filter 2019