У “Бубамари” ускоро отварање Центра за рани раст и развој

Уколико родитељ примијети било какав проблем код свога дјетета, психички или физички, моћи ће да га доведе у центар за рани раст и развој, без обзира да ли дијете иде у вртић или не.

Извор: Срна/Маја Брчкало Крсмановић

Директор Дјечијег центра “Бубамара” на Палама Вања Југовић најављује да би ускоро у овој установи требало да се отвори центар за рани раст и развој, а процес процјене одступања од норматива раста и развоја дјетета биће бесплатан.

Најбољи начин и најбоље вријеме да се исправи било какво одступање од нормалног раста и развоја дјетета јесте узраст до седам година, а отварање овог центра од великог је значаја како за дјецу тако и за родитеље.

Југовићева истиче да су веома поносни што ће у оквиру вртића имати центар за рани раст и развој, посебно ако се узме у обзир чињеница да такав центар до сада није постојао у Сарајевско-романијској регији.

Идеја о оснивању центра потекла је од Kомисије за социјалну заштиту и инклузију општине Пале, коју чине професионалци више установа из општине Пале.

“Ту спада Центар за социјални рад Пале, основне школе са подручја локалне заједнице, Дом здравља, Удружење Сунце и наш Дјечији центар”, наводи Југовићева.

Она објашњава да иза комплетног пројекта финансијски стоје Уницеф и Амбасада Аустрије у БиХ, који су до сада у опрему и дидактичка средства уложили 10.000 KМ.

Дјечији центар “Бубамара” обезбиједио је просторије у које ће бити смјештен центар за рани раст и развој.

Југовићева наводи да су у току семинари које финансијски покривају Уницеф и аустријска Амбасада у БиХ, путем којих ће се васпитачи, логопеди, дефектолози, социјални радници, педагози и психолози обучити за рад и процјену по скалама са дјецом.

“Уколико родитељ примијети било какав проблем код свога дјетета, психички или физички, моћи ће га довести код нас у центар, без обзира да ли дијете иде у вртић или не. Обучени професионалци ће урадити скрининг и процјену развоја дјетета сходно његовом узрасту по пет основа”, каже Југовићева.

Ријеч је о когнитивном развоју, моторичком, језичко-говорном и психичком развоју. На основу добијених резултата утврђују се евентуална одступања у развоју по неком од наведених основа за посматрање.

Уколико постоје одступања од задатих норматива, израђиваће се индивидуални програм према којем ће се радити са дјететом како би евентуалне потешкоће биле превазиђене.

Југовићева поручује да је у свему томе сарадња са родитељима од кључног значаја за напредак дјетета.

Професионалци кажу да је најбољи начин и најбоље вријеме да се исправи било какво одступање од нормалног раста и развоја дјетета узраст до седам година.

“Надамо се да ће центар за рани раст и развој помоћи и родитељима у економском смислу и смањити додатне трошкове, јер су до сада родитељи Сарајевско-романијске регије на процјену дјетета одлазили у Фочу, Бањалуку или даље”, истиче директор Дјечијег центра “Бубамара” на Палама Вања Југовић.

Логопед у Дјечијем центру “Бубамара” Ведрана Веселиновић наводи за Срну да је отварање центра за рани раст и развој почело сарадњом Уницефа са општином Пале, па је начелник општине Пале Бошко Југовић именовао комисију за социјалну заштиту и инклузију у склопу које је и вртић.

Веселиновићева напомиње да ће дјеловање центра бити усмјерено на индивидуалан приступ сваком дјетету у складу са његовим потребама и пружању услуга.

Према њеним ријечима, комплексно психофизичко стање дјетета са сметњама у развоју захтијева мултидисциплинаран приступ сваком дјетету.

Веселиновићева наглашава да ће планиране активности у оквиру центра бити усмјерене ка упознавању стручног кадра о различитим скалама за процјену дјеце предшколског узраста, те да су прошли једну врсту едукације у децембру, када су им предавачи били психолози и дефектолози из Бањалуке, а психолог из Србије.

Она каже да вртић тренутно похађају 42 малишана на третману због проблема са говором и у понашању, те да данас дјеца све више времена проводе испред рачунара и телевизора, што је једносмјерна комуникација и један од фактора проблема.

Веселиновићева наводи да Ђечији центар “Бубамара” на Палама похађа око 300 малишана распоређених у 12 васпитно-образовних група, и то пет јасличких и седам вртичких.

Filter 2019