Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Sutra odluka o rješavanju pitanja vodosnabdijevanja u Istočnom Sarajevu

Autor: FILTER/M.K.

Radni sastanak o rješavanju problema vodosnabdijevanja na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža biće održan sutra u zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Kako je najavljeno, sastanku će prisustvovati rukovodstva pomenute dvije opštine, predstavnici skupština opština i predstavnici parlamentarnih stranaka iz obje opštine, kao i direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo.

Problem vodosnabdijevanja građana Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva bio je posebno izražen u septembru prošle godine. Smanjen dotok vode prouzrokovao je višednevne redukcije i nezadovoljstvo građana.

Kako su tada isticali u KP “Vodovod i kanalizacija” izrazito sušan period prouzrokovao je mali dotok vode sa vrela Tilava. Po podacima iz Vodovoda, prosječna izdašnost od maja do novembra bude oko 150 l/s, dok je prošle godine u septembru bila najniža zabilježena, pri jednom mjerenju samo 65 l/s.

Da bi se riješio problem vodosnabdijevanja, godinama unazad preduzimani su određeni koraci koji su dali rezultate, poput kaptiranja novih vrela u sistem i smanjenja gubitaka na mreži.

Ipak, ni to nije bilo dovoljno pa nadležni kao jedino pravo rješenje vide kaptiranje vrela Grabski mlini (Kijevo) u sistem.

Naime ovo je vrelo velike izdašnosti, oko 25 l/s i zadovoljilo bi potrebe stanovništva dvije opštine za vodom.

Procijeljena vrijednost investicije je oko 2 000 000 KM, a da je projekat prioritet i da će se finansirati potvrdili su u ranijim izjavama načelnik Istočnog Novog Sarajeva, gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Vlade Republike Srpske.

Osniva li Istočna Ilidža svoj Vodovod?

Još 2018. godine Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je zaključak kojim je zadužen načelnik opštine za izradu elaborata o ekonomskoj opravdanosti osnivanja Vodovoda u Istočnoj Ilidži.

Tada i kasnije su u Istočnoj Ilidži isticali da na području opštine postoje dva izvorišta i jedno vrelo i tim količinama vode bi se snabdijevali potrošači.

Na sjednici SO Istočna Ilidža u februaru 2021. godine usvojena je Informacija o studiji izvodljivosti formiranja JKP “Vodovod i kanalizacija” Istočna Ilidža.

Kako je saopšteno na sjednici, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić uputio je dopis načelniku Istočne Ilidže Marinku Božoviću u kojem je zatraženo zvanično izjašnjenje o tome osniva li Istočna Ilidža svoj Vodovod.

Konkretnog odgovora nije bilo ali se iz zaključaka koji su tada usvojeni moglo zaključiti da je tada stav Istočne Ilidže bio da žele udio u vlasničkoj i upravljačkoj strukuri KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo i da od toga zavisi hoće li ići dalje sa namjerom na formiraju svoj Vodovod.

Šta to znači za potrošače?

Po procjenama i sadašnjem stanju na terenu, eventualni “izlazak” Istočne Ilidže iz sistema KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo značio bi da ovo preduzeće gubi oko 45 odsto potrošača.

U tom slučaju ne bi bilo potrebe za kaptiranjem “Grabskih mlina” jer bi količine vode sa izvorišta Tilava i ostalih manjih u Istočnom Novom Sarajevu bile više nego dovoljne za potrošače u ovoj opštini.

Kako do danas iz Istočne Ilidže nema konkretne informacije o tome da li će ova opština formirati svoj Vodovod, očekuje se da će to biti glavno pitanje na sutrašnjem sastanku.

Upravo u odgovoru na to pitanje krije se i dalji put rješavanja pitanja vodosnabdijevanja u ovom dijelu Istočnog Sarajeva.

Ukoliko sve ostane kao do sada izvjestan je ulazak u kaptiranje “Grabskih mlina”, a ako se Istočna Ilidža izjasni da osniva svoje preduzeće, to će uticati na plan rada “Vodovoda i kanalizacije” Istočno Sarajevo.

Po svemu sudeći, tada bi mogli izgubiti intres za razvoj mreže u Istočnoj Ilidži.

Filter 2019