Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Сутра одлука о рјешавању питања водоснабдијевања у Источном Сарајеву

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Радни састанак о рјешавању проблема водоснабдијевања на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа биће одржан сутра у згради Градске управе Источно Сарајево.

Како је најављено, састанку ће присуствовати руководства поменуте двије општине, представници скупштина општина и представници парламентарних странака из обје општине, као и директор Kомуналног предузећа “Водовод и канализација” Источно Сарајево.

Проблем водоснабдијевања грађана Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева био је посебно изражен у септембру прошле године. Смањен доток воде проузроковао је вишедневне редукције и незадовољство грађана.

Како су тада истицали у КП “Водовод и канализација” изразито сушан период проузроковао је мали доток воде са врела Тилава. По подацима из Водовода, просјечна издашност од маја до новембра буде око 150 л/с, док је прошле године у септембру била најнижа забиљежена, при једном мјерењу само 65 л/с.

Да би се ријешио проблем водоснабдијевања, годинама уназад предузимани су одређени кораци који су дали резултате, попут каптирања нових врела у систем и смањења губитака на мрежи.

Ипак, ни то није било довољно па надлежни као једино право рјешење виде каптирање врела Грабски млини (Кијево) у систем.

Наиме ово је врело велике издашности, око 25 л/с и задовољило би потребе становништва двије општине за водом.

Процијељена вриједност инвестиције је око 2 000 000 КМ, а да је пројекат приоритет и да ће се финансирати потврдили су у ранијим изјавама начелник Источног Новог Сарајева, градоначелник Источног Сарајева и предсједник Владе Републике Српске.

Оснива ли Источна Илиџа свој Водовод?

Још 2018. године Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је закључак којим је задужен начелник општине за израду елабората о економској оправданости оснивања Водовода у Источној Илиџи.

Тада и касније су у Источној Илиџи истицали да на подручју општине постоје два изворишта и једно врело и тим количинама воде би се снабдијевали потрошачи.

На сједници СО Источна Илиџа у фебруару 2021. године усвојена је Информација о студији изводљивости формирања ЈKП “Водовод и канализација” Источна Илиџа.

Како је саопштено на сједници, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић упутио је допис начелнику Источне Илиџе Маринку Божовићу у којем је затражено званично изјашњење о томе оснива ли Источна Илиџа свој Водовод.

Конкретног одговора није било али се из закључака који су тада усвојени могло закључити да је тада став Источне Илиџе био да желе удио у власничкој и управљачкој струкури КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево и да од тога зависи хоће ли ићи даље са намјером на формирају свој Водовод.

Шта то значи за потрошаче?

По процјенама и садашњем стању на терену, евентуални “излазак” Источне Илиџе из система КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево значио би да ово предузеће губи око 45 одсто потрошача.

У том случају не би било потребе за каптирањем “Грабских млина” јер би количине воде са изворишта Тилава и осталих мањих у Источном Новом Сарајеву биле више него довољне за потрошаче у овој општини.

Како до данас из Источне Илиџе нема конкретне информације о томе да ли ће ова општина формирати свој Водовод, очекује се да ће то бити главно питање на сутрашњем састанку.

Управо у одговору на то питање крије се и даљи пут рјешавања питања водоснабдијевања у овом дијелу Источног Сарајева.

Уколико све остане као до сада извјестан је улазак у каптирање “Грабских млина”, а ако се Источна Илиџа изјасни да оснива своје предузеће, то ће утицати на план рада “Водовода и канализације” Источно Сарајево.

По свему судећи, тада би могли изгубити интрес за развој мреже у Источној Илиџи.

Filter 2019