Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

SNSD uputio u proceduru dopune Zakona o PDV-u

Izvor: Srna

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim je predviđeno uvođenje niže stope PVD-a na lijekove i osnovne životne namirnice, potvrdila je Srni šef Kluba poslanika SNSD-a u ovom domu Snježana Novaković Bursać

.”Zakonsko rješenje ima za cilj poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima povećanja cijena usljed globalne inflacije i poremećaja na tržištu na koje ne možemo uticati”, pojasnila je Novaković Bursać.

Ona je dodala da tekst prijedloga podrazumijeva smanjenje stope PDV-a na 10 odsto za određenu grupu proizvoda kao mjere koja ima prvenstveno socijalni karakter.

Niža stopa PDV-a predviđena je za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovanu dječiju hranu.

“Uvođenjem niže stope PDV-a želi se uticati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se obezbijedilo finansijsko olakšanje za sve građane, posebno socijalno ugrožene”, istakla je Novaković Bursać.

Ona je dodala da je predviđeno i uvođenje više stope PDV-a koja bi iznosila 22 odsto na luksuzne proizvode, čime će se obezbijediti dodatni prihodi i nadomjestiti procijenjeni gubitak prihoda, što neće uticati na životni standard građana koji sebi mogu prištiti kupovinu ovih proizvoda.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nedavno Srni da će, kao predsjednik najveće političke organizacije u Republici Srpskoj i BiH, predložiti smanjenje stope PDV-a na brašno, ulje, šećer i ostale osnovne životne namirnice na 10 odsto.

“Diferencirana stopa PDV-a, uz ograničenje marži u maloprodaji, u ovom trenutku bio bi sasvim adekvatan odgovor na inflatorni udar. S obzirom na to da BiH ima najnižu stopu PDV-a u Evropi, smatramo da je vrijeme da se poveća PDV na luksuz, a da porezi na osnovne životne namirnice budu smanjeni”, rekao je Dodik.

Filter 2019