Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

СНСД упутио у процедуру допуне Закона о ПДВ-у

Извор: Срна

Посланици СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ предали су данас у парламентарну процедуру Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност, којим је предвиђено увођење ниже стопе ПВД-а на лијекове и основне животне намирнице, потврдила је Срни шеф Клуба посланика СНСД-а у овом дому Сњежана Новаковић Бурсаћ

.”Законско рјешење има за циљ побољшања економског положаја социјално угрожених категорија становништва, посебно у условима повећања цијена усљед глобалне инфлације и поремећаја на тржишту на које не можемо утицати”, појаснила је Новаковић Бурсаћ.

Она је додала да текст приједлога подразумијева смањење стопе ПДВ-а на 10 одсто за одређену групу производа као мјере која има првенствено социјални карактер.

Нижа стопа ПДВ-а предвиђена је за лијекове, брашно, хљеб, млијеко и млијечне производе, јестива уља, јестиве масноће животињског и биљног поријекла, со, шећер и хомогенизовану дјечију храну.

“Увођењем ниже стопе ПДВ-а жели се утицати на смањење цијена основних прехрамбених производа и лијекова како би се обезбиједило финансијско олакшање за све грађане, посебно социјално угрожене”, истакла је Новаковић Бурсаћ.

Она је додала да је предвиђено и увођење више стопе ПДВ-а која би износила 22 одсто на луксузне производе, чиме ће се обезбиједити додатни приходи и надомјестити процијењени губитак прихода, што неће утицати на животни стандард грађана који себи могу приштити куповину ових производа.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је недавно Срни да ће, као предсједник највеће политичке организације у Републици Српској и БиХ, предложити смањење стопе ПДВ-а на брашно, уље, шећер и остале основне животне намирнице на 10 одсто.

“Диференцирана стопа ПДВ-а, уз ограничење маржи у малопродаји, у овом тренутку био би сасвим адекватан одговор на инфлаторни удар. С обзиром на то да БиХ има најнижу стопу ПДВ-а у Европи, сматрамо да је вријеме да се повећа ПДВ на луксуз, а да порези на основне животне намирнице буду смањени”, рекао је Додик.

Filter 2019