Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Ски-центар “Игришта” – туристички потенцијал источног дијела Српске

Извор: Срна

Олимпијски центар “Јахорина” добио је на кориштење на период од 30 година Ски-центар “Игришта” на планини Јавор у општини Власеница да би јединствен природни простор од 550 хектара искористио за развој зимског и љетног туризма, а у наредном периоду у плану је изградња жичаре и других садржаја који ће омогућити развој Власенице, али и цјелокупног источног дијела Републике Српске.

Начелник Власенице Мирослав Краљевић рекао је новинарима да је у току израда регулационог плана за који је задужена власеничка општина, те навео да је опрему за осњежавање, “жирафе” и топове набавио ОЦ “Јахорина”, уредивши и стазе које нису уже од 30 метара, да би били задовољени свјетски стандарди.

– “Воде Српске” и “Електродистрибуција” Бијељина задужени су за водоснабдијевање и уградњу подземног 110-киловолтног вода, док је са Министарством привреде договорено да “Игришта” имају засебан електро-вод, инсталирањем шест трафоа снаге један мегават – навео је Краљевић.

Он је рекао и да су са Владом Српске договорили да се ради на уређењу магистралног пута са Хан Погледа до скијалишта.

– На том простору је планиран велики паркинг, доста других садржаја, као и акумулационо језеро, јер отприлике треба избацити 20 литара воде у секунди, са изворишта ријеке Јадар – додао је Краљевић.

Он је навео да се ради на рјешавању дозвола и административних проблема, и да се очекује љепше вријеме, да би грађевинске машине могле ући на терен.

Расписани су тендери, потписани уговори и одређени извођачи за грађевинске радове вриједности око 15 милиона КМ.

Ски-центар би требао да има три главне осњежене стазе дужине око 4.750 метара, предвиђена је градња једног шестосједа укупне дужине 820 метара и капацитета 3.000 скијаша на час, те покретне траке дужине 150 метара, капацитета 1.500 скијаша на час.

Ски-центар “Игришта” некада је био један од највећих ски-центара, али је годинама уназад уништаван и девастиран. Влада Републике Српске је половином 2020. донела одлуку којом је Олимпијском центру “Јахорина” дала на управљање “Игришта” на период од 30 година.

Filter 2019