Седмочланој породици искључена струја: Шта кажу у ЕД Пале?

Извор: ФИЛТЕР

Седмочланој породици Бадњар која живи на Тјентишту због дуга је искључена струја.

Како је у објави на свом фејсбук профилу навео Његош Бадњар струја им је искључена јуче. Како је написао то је урађено по налогу директора ЕД Пале због дуга од пар стотина марака.

Потом се огласио и народни посланик Небојша Вукановић који је објавио да породица живи од Његошевог минималца у НП Сутјеска.

Вукановић је објавио и број жиро рачуна ове породице, те позвао да им се помогне.

Шта кажу у Електродистрибуцији Пале?

Упитани о дугу за струју који има породица Бадњар и да ли је постојала могућност репрограма, из Електродистрибуције Пале детаљно одговарају због, како наводе, истинитог информисања јавности.

Наводе да је у Бадњаревој објави на фејсбуку а потом и у појединим медијима изнесен низ неистина.

“Прије свега, потребно је нагласити да од 01. априла 2021. године послове јавног снабдијевања врши Дирекција за јавно снабдијевање електричном енергијом са сједиштем у Требињу, те да електродистрибутивна предузећа од тада до данас имају искључиво надлежност у техничком дијелу послова, у конкретном случају – поступање по налозима за прикључак/искључење са мреже достављеним од стране овог предузећа. О ненадлежности Електродистрибуције Пале у сегменту „опраштања дуга“, корисник Његош Бадњар информисан је у неколико наврата од стране директора Аца Станишића, којем се обраћао путем друштвених мрежа”, стоји у одговору ЕД Пале.

Даље се наводи да се Његош Бадњар Електродистрибуцији Пале обраћао и до 01. априла 2021. године, односно у периоду док је ово предузеће било надлежно и за снабдијевање и наплату.

“До тада му је предузеће у неколико наврата излазило у сусрет и одлагало искључења са мреже, одобравало репрограме и слично. Битно је нагласити да је у том периоду дуг овог корисника износио готово 8.400 КМ марака, те да се због неизмирених обавеза овај корисник налази пред судом. Такође, судски поступци по истим поводима са овим корисником вођени су и у претходним годинама и сви су пресуђивани у корист предузећа”, наводе из ЕД Пале.

Из овог предузећа појашњавају и да је увидом у систем уплата утврђено да корисник Његош Бадњар, односно његова супруга Татјана Шкобо на којој се води бројило, на рачун Електродистрибуције Пале нису уплатили нити једну конвертибилну марку од 01. октобра 2013. до 01. априла 2021. године.

“Из Дирекције за јавно снабдијевање добили смо податак да уплата није било ни од априла 2021. године до данас, те износ дуговања у значајном износу премашује износ од „око 200 КМ“ колико се наводи у објави господина Бадњара и с њом повезаним медијским чланцима. Такође, увидом у системе бројила утврђено је да се наведено бројило до 30. септембра 2013. године водило на корисника Његоша Бадњара са евидентираним дуговањима од више хиљада конвертибилних марака, након чега је именовани незаконито бројило пребацио на име супруге, те од тада до 01. априла 2021. године на рачун Електродистрибуције Пале није уплаћена нити једна конвертибилна марка, како смо претходно навели”, додају из ЕД Пале.

У саопштењу које потписује директор Ацо Станишић наводи се и да им је жао што овакве информације морају јавно објавити, али да својом обавезом сматрају и то да јавност информишу о свим значајним детаљима овог случаја и тако заштите углед предузећа.

“Електродистрибуција Пале се годинама уназад труди бити доступна и сусретљива свим својим корисницима, те излазити у сусрет свима онима који се налазе у случају социјалне потребе у границама наших овласти и могућности, што вјерујемо да знају корисници који су били у оваквим ситуацијама. Наведено може потврдити и сам господин Бадњар, који је, нажалост, овог пута прекорачио оквире законитог понашања и извршио самоприкључење на мрежу након искључења, због чега су уз наше службе морали интервенисати и полицијски органи”, стоји у саопштењу.

“Жао нам је што су објаву господина Бадњара појединци искористили у својој политичкој борби и прикупљању јефтиних политичких поена, чега Електродистрибуција Пале не жели бити дио, те се о овом случају након изнесених информација више нећемо оглашавати“, наводи се у саопштењу ЕД Пале.

Filter 2019